Isarescu renunta la manusi: „Codul Fiscal este INAPLICABIL”

pagina verde

mugur-isarescu

Codul Fiscal este inaplicabil din cauza impactului pe care l-ar avea asupra Produsului Intern Brut reducerile de taxe si impozite a declarat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, apreciind decizia presedintelui Klaus Iohannis de retrimitere a acestuia in Parlament.

„Exista camp de negociere, de aceea cred ca trimiterea in Parlament, spre reexaminare a Codului Fiscal, este un lucru intelept. Este dreptul presedintelui sa faca acest lucru. Important e ca institutiile statului reactioneaza, chiar daca el a fost aprobat cu 100%. Este o masura inteleapta decizia premierului de a organiza o sesiune extraordinara, pentru ca Parlamentul hotaraste, nu BNR sau Consiliul Fiscal”, a spus Isarescu, in cadrul unui eveniment organizat la sediul BNR.

Mugur Isarescu sustine ca impactul asupra PIB ar fi de 2,3% (peste 17 miliarde de lei) daca noul Cod Fiscal ar fi aprobat in forma actuala, fara a lua in considerare majorarea salariala din sectorul public, care ar mai adauga 1,3% la deficit.

„Codul Fiscal nu are niciun fel de problema, dar pachetul de reduceri de taxe si impozite este, din punct de vedere economic si financiar, inaplicabil, pentru ca nu poti sa pui in aplicare sase masuri de acest fel. Nu e doar discutia ca se vrea sau nu se vrea reducerea de TVA de la 24 la 19%, asta ar insemna un deficit de 8,9 miliarde lei. Acestui cod fiscal ii lipseste masura. Asa se conduce o economie de piata, trebuie masura”, a adaugat Isarescu.

Potrivit lui Isarescu, Romania nu are capacitatea necesara de a face fata unei cresteri economice de 6-8%.

„Impactul este major. Nu putem aplica asemenea masuri, asemenea dimensiuni, fara sa negociem cu partenerii nostri. Avem crestere de 4%, unde vrem sa mergem la 6-8%? Ne tin motoarele pentru 8%? Noi avem crestere de 4%, suntem la viteza de croaziera, ar trebui sa stam pe pilot automat, dar noi tragem de mansa brutal cu 2,3% din PIB, pentru ca 2,3 ni se pare ca e putin, iar economistii nu spun nimic. Cand ai crestere economica nu iti trebuie deficite mai mari. Trebuie sa tii resursele sa le cheltuiesti cand economia scade. Cand ai crestere economica nu iti trebuie deficite mai mari. Trebuie sa tii resursele sa le cheltuiesti cand economia scade”, a completat Isarescu.

El a criticat decizia autoritatilor de a nu se consulta cu membrii Consiliului Fiscal, care au anuntat ca noul Cod Fiscal este inaplicabil.

„Dupa ce si Grecia a introdus un Consiliu Fiscal, aproape tarile din Europa au un astfel de consiliu, care e un caine de paza al programului fiscal. Pentru mine este alarmant faptul ca s-a discutat cateva luni de zile despre acest Cod Fiscal si nu a intrat nimeni pe site-ul consiliului sa vada ce zice, chiar daca da un aviz doar consultativ. Sa discuti despre problema impactului reducerilor de taxe fara sa faci legaturile la materialul Consiliului Fiscal e un semnal de alarma, pentru noi ca economisti, dar si pentru altii”, a explicat Isarescu, citat de Ziarul Financiar.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: