Isarescu s-a dus la CCR pentru a-l scapa de acuzatia ca a fost informator al Securitatii. Madalin Hodor: „Procesul nu se va mai juca pe teren, ci la ‘masa verde'”

news

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a reusit sa mute la CCR procesul in care este acuzat de CNSAS de colaborare cu Securitatea. „Pe inteles, procesul nu se va mai juca pe teren, ci la ‘masa verde'”, precizeaza Madalin Hodor, cercetator la CNSAS.

Astfel, Isarescu a obtinut de la Curtea de Apel Bucuresti sesizarea Curtii Constitutionale in ceea ce priveste doua articole din legea care vizeaza deconspirarea Securitatii, informeaza profit.ro. Isarescu este acuzat de CNSAS ca ar fi fost informator inainte de 1989, dupa ce in trecut a avut adeverinte care aratau ca nu a colaborat cu Securitatea.

Curtea de Apel Bucuresti a admis, in 2 aprilie, cererea de sesizare a Curtii Constitutionale depusa de Mugur Isarescu, guvernator al Bancii Nationale a Romaniei. Isarescu a fost chemat in judecata in iunie 2020 de catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, care a cerut instantei sa constate ca a avut calitatea de colaborator al Securitatii.

Din pozitia de Guvernator al BNR, Isarescu este pe lista persoanelor verificate automat de catre CNSAS, si potrivit consilierului sau Adrian Vasilescu, are adeverinte din trecut care aratau ca nu ar fi fost colaborator. „Pozitia BNR este ca Mugur Isarescu nu a colaborat cu Securitatea. Aceasta pozitie este sustinuta de trei documente ale CNSAS prin care confirma ca nu a colaborat cu Securitatea”, arata Adrian Vasilescu, anul trecut, precizand ca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avut de la CNSAS, pe baza unei analize, o decizie de necolaborare.

”E o adeverinta la dosar, mai are inca una in 2002 si inca una dupa 2002 prin care CNSAS confirma sau admite ca nu a fost colaborator al fostei Securitati”, a explicat atunci Vasilescu, mentionand ca Mugur Isarescu nu a cerut niciodata un document care sa arate ca nu a colaborat cu Securitatea, ci a existat o cerere adresata catre CNSAS de un cetatean al tarii, cu drept constitutional de petitie, care a solicitate sa se reanalizeze calitatea de colaborator sau necolaborator al Securitatii, iar CNAS a confirmat ca nu a colaborat.

La jumatatea lui 2019, insa, a fost modificata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii. Un articol nou introdus (12 indice 1) arata ca se poate aplica din nou procedura de verificare, daca ulterior emiterii unei decizii de neapartenenta sau de necolaborare sau ulterior emiterii unei adeverinte, directia de specialitate din cadrul CNSAS gaseste informatii noi, care nu au mai fost supuse analizei conducerii colegiale a CNSAS. Aceasta prevedere nou introdusa, care a permis reanalizarea cazului sau, este contestata acum de Isarescu. Celalalt articol contestat in parte este din Ordonanta initiala si vizeaza definitia de colaborator al Securitatii, prima teza – “persoana care a furnizat informatii, precum note si rapoarte scrise, prin care se denuntau activitatile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist si care au vizat ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului”.

In sesizarea trimisa in instanta, CNSAS arata ca Isarescu a semnat mai multe note de informare catre Securitate prin care “se denuntau activitati potrivnice regimului totalitar, precum si comentarii negative la adresa nivelului de trai din Romania sub regimul comunist in comparatie cu alte tari”. Isarescu, despre care CNSAS afirma ca a fost informator incepand cu 1979, cand avea 30 de ani, ar fi menttionat colegi, care printre altele se plangeau de calitatea vietii in Bucuresti – transport in comun deficitar, locuinte neincalzite, lipsa mancarii – si cetateni straini, diplomati, care se plangeau, de asemenea, ca nu au caldura si care ridicau intrebari asupra cifrelor oficiale privind planul de dezvoltare a Romaniei socialiste.

Madalin Hodor, cercetator laCNSAS, se declara scandalizat de tertipul folosit de Isarescu.

„Scandaloasa colaborare cu Securitatea a Guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, a urmat un traseu obisnuit in societatea noastra. Societate asta (si imi cer scuze fata de cei care se vor simti jigniti) are capacitatea de focusare a unui caine, care alergand dupa un os zareste in drum o pisica si uita instant scopul initial.

Dupa ce toata lumea parea superinteresata sa afle in ce anume a constat zisa colaborare, o tacere de mormant s-a lasat asupra procesului in instanta. Jurnalisti foarte interesati initial au devenit nepasatori, agentiile de presa au tacut, chiar si dusmanii declarati ai Guvernatorului tac chitic. Ceea ce a venit ca o manusa pentru strategia echipei de avocati a domnului Stoica. Si pentru strategia domnului Isarescu. Tacerea este in acest caz literalmente de aur.

De la inceputul procesului am anuntat ca nu voi comenta nimic legat de aceasta cauza. Si am numeroase motive. Unele, ca de obicei, destul de neplacute pentru anumite urechi. Dar toate la vremea lor.

Rup aceasta promisiune doar pentru a va anunta ca deconspirarea domnului Isarescu tocmai s-a mutat la CCR. Pe inteles, procesul nu se va mai juca pe teren, ci la ‘masa verde’.

As vrea sa notati momentul asta, cand o sa fiti siderati ca Mugur Isarescu nu a fost declarat ‘colaborator al Securitatii in sensul legii'”, a scris Hodor pe Facebook.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: