Isarescu se roaga de banci sa scada dobanzile la credite: „Au cam sarit calul cu ROBOR-ul”

pagina verde

Mugur Isarescu, avertisment, taxe, inflatie, Romania, Marcel Ciolacu

Bancile au cam sarit calul cu indicele ROBOR si s-au dus in sus mult mai mult decat rata de politica monetara, a declarat, marti, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, la conferinta de prezentare a Raportului asupra inflatiei.

„Aici iarasi cred ca e nevoie de unele explicatii. De regula intre rata de politica monetara si ROBOR exista o corelatie. Deci ROBOR-ul se misca in apropierea ratei de politica monetara si este acest interval sau coridor al ratei de politici 1%. Mai jos este rata dobanzii la depozite de la Banca Nationala si cu un procent, e mai bine spus, un procent peste rata de politica monetara, este vorba de rata Lombard cu care se acorda credite de ultima instanta si overnight.

Si ROBOR-ul in mod normal se plimba intre cele doua pentru ca aici se pot finanta si bancile si asa mai departe. De mai bine de 4 – 5 luni s-a decuplat Robor-ul. Asa ca sa ma exprim mai pe intelesul dumneavoastra, bancile au cam sarit calul cu ROBOR-ul. S-au dus in sus mult mai mult decat rata de politica monetara. Pentru a intelege ce s-a intamplat e nevoie de doua lucruri. Unu: acestea sunt dobanzi de piata. Si pietele au tendinta aceasta sa supra-reactioneze. Asa functioneaza pietele peste tot in lume, mai ales in perioadele de criza, de tensiune. Overreaction este in engleza. Sunt si alti termeni: overshoot / undershoot. Deci gasirea punctului de echilibru se face printr-un balans, de multe ori pe extreme”, a spus Mugur Isarescu.

El a explicat ca si pe pietele valutare se intampla acest lucru, dar si pe pietele monetare sau la bursa. Guvernatorul a declarat ca acum am asistat la un overshoot.

„A fost clar tendinta bancilor si a traderilor, a celor care actioneaza pe piata monetara la termen, sa priveasca pesimist viitorul. Trec la al doilea motiv sau al doilea lucru care ne ajuta sa intelegem. Pai nu e vorba de dobanzile overnight, o saptamana, o luna. Nu. E vorba despre dobanzi la 3 luni / 6 luni. Asa au vazut bancile viitorul. O inflatie mai mare, chiar mult mai mare, foarte greu de stavilit, nu, si in consecinta…cotatiile au fost cu mult peste rata de politica monetara si coridorul nostru.

Dar intreb asa. Va intreb pe dumneavoastra: cine a avut o privire mai optimista privind viitorul legat de inflatie, nu numai la noi, in general in lume, si legat de ratele de dobanda. Eu personal, ca sa nu vorbesc numai in numele Consiliului de administratie, si noi avem discutii legate de ROBOR. Trebuie sa recunosc, conditiile de lichiditate probabil ca au impins bancile sa iasa dintr-o anumita limita, nu, sa sara calul cum am spus cu ROBOR-ul. Am inasprit conditiile de lichiditate, nu de acum, ci de mai multa vreme, pe un motiv foarte clar, sa determinam bancile sa impinga in sus mult mai rapid ratele de dobanda la depozite. Pentru ca si acolo e vorba tot de romani si aceia chiar pierd. Sunt 10 – 12 milioane de romani care au economisiri. Unele mai mari, altele mai mici. Nu? Cu dobanzi real negative, puternic real negative si cu inflatie in crestere acestia chiar pierd”, a afirmat Mugur Isarescu.

In aceste conditii, guvernatorul BNR le-a transmis un mesaj personal bancilor: sa se uite cu mai multa atentie si la mesajele Bancii Nationale. El a declarat ca „spera si crede” ca atunci ROBOR-ul la 3 luni se va apropia de rata de politica monetara.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: