ISIS a fost infrant definitiv in Siria, cu ajutorul americanilor. Anuntul victorios al lui Trump: ”Califatul teritorial al SI a fost eliminat 100% in Siria”

externe

Ultimul teritoriu al Statului Islamic (SI) in Siria a fost cucerit, au anuntat sambata Fortele Democratice Siriene (FDS), alianta abarbo-kurda sustinuta de occidentali, relateaza AFP si Reuters, citate de news.ro.

”Califatul” autoproclamat al gruparii Islamice Statul Islamic (SI) a fost total eliminat, dupa cucerirea de catre o forta arabo-kurda sustinuta de Statele Unite in ultimul teritoriu controlat de jihadistii in Siria, a anuntat sambata aceasta forta, conform AFP.

”Fortele Democratice Siriene (FDS) declara eliminarea totala a asa-zisului Califat si o infrangere teritoriala 100% a SI”, a anuntat, intr-un comunicat, un purtator de cuvant FDS, Mustefa Bali.

Dupa o luna de confruntari armate, FDS au reusit sa cucereasca ultimele pozitii jihadiste la Baghouz, un sat situat in estul Siriei, in apropierea frontierei cu Irakul. ”Baghouz a fost aeliberat. Victoria impotriva Daesh a fost cucerita”, a anuntat Mustefa Bali pe Twitter.

Aceste confruntari au fost violente impotriva ultimilor jihadisti, a precizat purtatorul de cuvant, insa FDS si-au ridicat steagul la Baghouz pentru a-si sarbatori victoria.

La apogeul sau, in 2014, SI detinea controlul asupra unui teritoriu cat Marea Britanie in Irak si in Siria. Organizatia – vinovata de atrocitati si atentate sangeroase inclusiv in Europa – a impus in aceste teritorii domnia terorii.

Pe de alta parte, presedintele american Donald Trump a anuntat vineri ca SI a fost invins ”100%” in Siria si le-a aratat unor jurnalisti harti cu regiuni care se aflau altadata sub controlul jihadistilor. ”Iata SI si iata ceea ce avem azi”, a declarat el aratand hartile. Una dintre ele prezenta situatia la fata locului vineri si arata ca nu mai exista cea mai mica prezenta SI. ”Puteti pastra harta”, le-a spus Trump jurnalistilor dupa ce a coborat din avionul prezidential Air Force One si s-a dus la resedinta sa privata de la Mar-a-Lago, in Floride.

”Califatul teritorial al SI a fost eliminat 100% in Siria”, a declarat la randul sau o purtoare de cuvant a Casei Albe, Sarah Sanders.

”SI foloseste Internetul aproape mai bine ca oricine, insa toate aceste persoane sensibile la propaganda SI stiu ca sunt invinse la toate nivelurile”, a scris anterior Donald Trump pe Twitter. ”Nu e nimic de admirat la ei, ei vor incerca mereu sa lase o urma de speranta, dar sunt niste ratati la capatul suflarii”, a adaugat el.

”Ganditi-va la acest lucru inainte sa va distrugeti viata si pe a familiei voastre!”, a adaugat el

Mai mult despre: ,

Comentarii: