ISIS i-a infuriat pana si pe TALIBANI. E razboi: „Banda lui Baghdadi nu este islamica”

externe

Talibanii din Pakistan au catalogat gruparea terorista Stat Islamic drept „neislamica” din cauza metodelor pe care le folosesc si l-au criticat dur pe liderul acestora, Abu Bakr al-Baghdadi.

Ramura pakistaneza a talibanilor, Tehreek-e-Taliban, este ultima grupare militanta infuriata de pretentiile de califat ale ISIS. Talibanii nu il recunosc pe al-Baghdadi drept calif si nici ca lider al lumii musulmane, fiind catalogat de acestia drept un simplu sef de banda locala.

Potrivit Reuters, aceste convingeri au fost facute publice sambata, intr-o scrisoare extrem de critica, dand glas unor sentimente similare exprimate si de alte grupari militante: al-Baghdadi nu este calif, el necomandand musulmanilor din intreaga lume, ci doar oamenilor dintr-o anumita regiune.

Talibanii pakistanezi doresc sa creeze propriul stat ghidat de legea Sharia, incercand sa rastoarne guvernul de la Islamabad, aceste ambitii fiind totusi locale. Din punctul lor de vedere ISIS nu mai are nicio legatura cu sudul Asiei. Cele doua grupari talibane (cea de-a doua fiind in Afganistan) impartasesc ideea ca doar o autoritate centralizata ar putea functiona in regiunea lor, idee exprimata de talibanii afgani intr-o scrisoare proprie adresata gruparii lui al-Baghdadi.

Scrisoarea talibanilor pakistanezi abordeaza si problema cruzimii aratate de ISIS, afirmand ca uciderea fara discriminare a mujahedinilor talibani descalifica ISIS de la a fi adevarati musulmani. Scrisoarea mai aminteste si faptul ca ISIS nu are o influenta prea mare in Egipt, Yemen, Libia si nici chiar in Afganistan, unde o alta ramura a talibanilor a avut conflicte cu ISIS.

„Banda lui al-Baghdadi”, dupa cum o denumeste scrisoarea, a cucerit zone intinse ce apartineau talibanilor in provincia Nangarhar, foarte departe de fortaretele ISIS din Irak si Siria.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: