Islanda, pamant grecesc. Grecii au ajuns in Islanda cu o mie de ani inaintea vikingilor, anunta presa de la Atena

externe

Descoperirea Islandei de catre greci, cu o mie de ani inaintea vikingilor, primeste o noua confirmare din partea unui reputat istoric britanic, Dr. Andrew Charles Breeze, anunta presa de la Atena.

Teorii despre faptul ca legendarul taram Thule, descoperit de exploratorul si geograful  Pytheas in anul 300, au mai fost vehiculate insistent, insa Andrew Charles Breeze vine cu noi dovezi.

Profesor de filologie la Universitatea din Pamplona, cunoscut pentru expertiza sa in limbile medievale, Breeze este convins ca „insula cu gheata plutind aproape de ea”, lacare a ajuns Pytheas, este Islanda.

„Grecii nu numai ca au ajuns in India, condusi de Alexandru, dar au si descoperit Islanda prin intermediul lui Pytheas”, a declarat Breeze pentru Greek Reporter.

„Au fost sute de ani de certuri in legatura cu amplasarea lui Thule. Cei mai multi spunea Islanda, unii vorbeau despre Faroe, altii despre Norvegia”, a spus Breeze.

Cheia de rezolva misterul este o abordare lingvistica, el spunand ca numele insulei a fost distorsionat repetat de-a lungul secolelor prin transcriere gresita pana a devenit neinteligibil.

„Problema este ca Thule nu inseamna nimic. Daca ne gandum la cuvantul Thymele, adaugand doua litere intre cele doua silabe ale cuvantului, atunci are sens. Thymele inseamna ‘placa de altar, altar’ si este un cuvant comun in greaca veche”, a argumentat profesorul.

Profesorul afirma ca „termenul Thymele a fost inspirat de aspectul sudic al insulei, cu stanci de roca vulcanica inalte si nivelate, care aduceau cu templele sau altarele grecesti”, a mai spus Breeze.

Scribii care au copiat cele scrise de Pytheas in original au facut greseli si anumite litere s-au pierdut. Astfel s-a ajuns la acest Thule fara sens. (…) Grecii ar putea sa fie mandri ca ei, iar nu vikingii, au fost primii care au pus piciorul pe taramul Islandei”, a mai argumentat acesta.

Pytheas din Marsilia (Massala, pe atunci) este cunoscut pentru calatoria sa spre nord, in Atlantic, facuta in secolul IV i. Hr. de-a lungul tarmurilor europene, pana spre un loc necunoscut din regiunea subarctica.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: