Israel: Armata mustra un ofiter superior pentru ca s-a intalnit cu ministrul extremist Ben-Gvir fara permisiunea comandantului sau. Colonelul este favorit la conducerea Garzii Nationale pe care ministrul o doreste sub comanda sa

externe

Armata israeliana a mustrat, joi, un ofiter superior pentru ca a avut o intrevedere cu ministrul de extrema dreapta al Securitatii Nationale, Itamar Ben-Gvir, fara a obtine permisiunea comandantului sau, potrivit The Times of Israel.

Colonelul Avinoam Emunah, comandantul unui colegiu de comanda tactica din cadrul armatei, a fost mustrat de comandantul sau superior dupa ce a avut intalnirea cu Ben-Gvir „fara coordonare sau permisiunea prealabila, dupa cum este necesar”, incalcand „interdictia contactului direct intre armata si politicieni de rang inalt”se arata intr-un comunicat al Armatei.

Declaratia spune ca Emunah, care urmeaza sa se retraga din IDF in sase luni, si-a asumat responsabilitatea pentru actiunile sale in intalnirea cu Ben Gvir.

Potrivit unei surse militare, Emunah s-a intalnit o singura data cu Ben Gvir.

Emunah a fost mentionat in repetate randuri drept un candidat de frunte la conducerea noii controversate Garzi Nationale a lui Ben Gvir, pe care criticii au considerat-o o militie privata a politicianului extremist.

Emunah a mai starnit controverse dupa ce a fost filmat in 2014, spunandu-le soldatilor inainte de o operatiune in apropierea Fasiei Gaza: „De cele mai multe ori ii veti vedea fugind, ucideti-i in timp ce fug. Este mult mai neplacut in seara asta sa fii arab.”

In 2021, Emunah a fost criticat de seful de atunci al IDF, Aviv Kohavi, iar promovarea sa planificata a fost amanata cu doi ani, in urma unui incident din 2020, cand un soldat din unitatea Maglan a fost grav ranit dupa ce a sarit dintr-un vehicul in miscare intr-un tufis cu spini. Emunah a fost seful Maglan in 2016, cand a avut loc un incident similar si nu a impiedicat continuarea acestui obicei periculos.

In 2018, in calitate de sef al Brigazii Regionale 474 Golan, Emunah a starnit controverse dupa ce a cerut un purtator de cuvant al unitatii barbat si nu o femeie militar, aparent din motive religioase. Majoritatea soldatilor din Unitatea de purtatori de cuvant a IDF sunt femei, dar cererea lui a fost aprobata.

Cabinetul a votat saptamana trecuta infiintarea unei garzi nationale, despre care Ben Gvir a cerut sa ii raporteze direct.

Forta controversata este de asteptat sa aiba 2.000 de militari care vor fi insarcinati cu combaterea „crimei nationaliste” si terorismului si „restabilirea guvernarii acolo unde este necesar”. Crearea unei astfel de forte probabil va dura cateva luni. Competentele specifice acordate garzii nationale si in fata cui va raspunde, vor fi discutate de un comitet de oficiali de securitate care isi vor prezenta concluziile in termen de 90 de zile, potrivit unui comunicat al cabinetului de duminica trecuta.

Miscarea a atras critici pe scara larga, inclusiv din partea comisarului de politie israelian Kobi Shabtai, care a avertizat ca, in cazul in care garda nu ar fi subordonata politiei, ar duce la o criza a fortelor de politie, precum si deteriorarea securitatii cetatenilor.

De asemenea, procurorul general Gali Baharav-Miara a tras un semnal de alarma, spunand guvernului ca exista un „impediment legal” pentru versiunea actuala a propunerii si ca politia poate face fata provocarilor cu care se confrunta fara un organism concurent.

Premierul Benjamin Netanyahu i-a promis lui Ben Gvir ca va aduce problema in fata cabinetului in schimbul ramanerii ministrului de extrema-dreapta in guvern, in ciuda opozitiei sale puternice fata de oprirea temporara de catre Netanyahu a legislatiei de revizuire judiciara pentru a permite dialogul cu opozitia.

Mai multi fosti comandanti inalti din politie au avertizat, de asemenea, impotriva planului, inclusiv fostul sef al politiei Moshe Karadi, care a spus ca Ben Gvir ar putea folosi forta pentru a lansa o „lovitura de stat”. Grupurile pentru drepturile civile, precum si politicienii din opozitie si-au exprimat in mod similar ingrijorarea cu privire la propunerea de a aduce o astfel de forta sub controlul direct al unui ministru, argumentand ca ar putea politiza politia si ar putea submina principiul egalitatii in aplicarea legii.

In calitate de ministru al Securitatii Nationale, extremistul Ben Gvir s-a implicat in mod repetat direct in controlul demonstratiilor masive impotriva programului de revizuire judiciara al guvernului, inclusiv spunand politiei ce autostrazi sa lase libere in timpul protestelor, discutand metodele de dispersare a multimii si vizitand centrele de comanda a politiei in timp ce demonstratiile erau in desfasurare. Se pare ca, de cand a fost numit ministru, a avut o relatie proasta cu comisarul Shabtai.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: