Israel: Politia calare si tunurile cu apa pentru a dispersa protestatarii in Tel Aviv si Haifa. Zeci de persoane au fost arestate

externe

Zeci de demonstranti au fost arestati, joi, in Tel Aviv si Haifa, in timp ce politia a folosit tunuri cu apa si politisti calare pentru a dispersa multimile adunate sa protesteze  fata de miscarile guvernului de a slabi si politiza justitia, potrivit The Times of Israel.

Pentru prima oara in Haifa a fost folosit un tun cu apa pentru a dispersa manifestantii.

Dupa mai bine de doua ore, politia a reusit sa alunge in mare masura manifestantii care blocau autostrada Ayalon din Tel Aviv, dar dupa cinci minute acestia s-au intors pentru a bloca benzile autostrazii. Politia a fost vazuta tarand protestatarii de pe sosea. Benzile spre nord au ramas deschise.

Zeci de persoane au fost retinute pentru presupuse tulburari ale ordinii publice in mai multe locatii, inclusiv in Haifa, Tel Aviv si Ra’anana. O femeie a fost arestata dupa ce a fost filmata lovindu-l in cap cu un steag pe ministrul Agriculturii, Avi Dichter. Acesta nu a fost ranit si a continuat sa mearga spre masina lui. Nu se stie daca femeia l-a lovit intentionat.

In timp ce politia a incercat sa limiteze confruntarile cu protestatarii, ea a fost supusa unei presiuni intense din partea ministrului Securitatii Nationale, Itamar Ben Gvir, pentru a folosi forta pentru a curata drumurile si a opri mitingurile.

Milioane de oameni erau asteptati sa iasa pe strazi in toata tara, in marile orase, pe autostrazi si in fata caselor membrilor coalitiei.

Protestatarii au planuit, de asemenea, sa perturbe traficul pe drumurile principale din jurul aeroportului Ben Gurion, in conditiile in care premierul Netanyahu se pregateste pentru o noua vizita in straintate, de data aceasta la Londra.

Protestatarii au organizat mitinguri pe tot parcursul diminetii si dupa-amiezii devreme la intersectii importante, noduri de autostrazi, campusuri universitare si multe alte locatii.

Presedintele Isaac Herzog a subliniat importanta dreptului la protest, dar i-a rugat pe cetateni „sa dea dovada de responsabilitate si sa evite orice actiune care ar putea incita la ura gratuita si ar adanci ruptura grava in care ne aflam”.

„Este important sa profitam de oportunitatea unui discurs respectuos care va duce la o intelegere mai profunda si o familiarizare cu durerea, temerile si grijile celuilalt, si cu atat mai mult sa evitam ranirea intregului public israelian, a credintelor si a modurilor sale de viata”, a continuat presedintele.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: