Israel: Protest urias impotriva lui Netanyahu. „Democratiile cad incet si in liniste. Trebuie sa luptam. Nu este vorba despre arabi sau evrei, clerici sau laici, aceasta este casa noastra pe care trebuie sa o protejam”

externe

Peste 110.000 de oameni s-au adunat in Tel Aviv si alte mii in Ierusalim, Haifa si Beersheba pentru a protesta fata de guvernul lui Netanyahu, potrivit The Times of Israel.

„Oamenii care isi iubesc tara au venit sa apere democratia. Nu ne vom da batuti pana nu vom castiga”, a declarat Yair Lapid, fost prim ministru si actual lider al opozitiei din Knesset.

Moshe Yaalon, fost ministru al apararii si lider al protestelor a numit guvernul premierului Benjamin Netanyahu o „dictatura a criminalilor”.

„Un stat in care premierul va numi toti judecatorii, are un nume: dictatura”, a spus el in fata oamenilor. „Daca exista o tara in lume care nu isi poate permite ca democratia sa se transforme in dictatura, si Curtea Suprema sa fie distrusa, aceasta este Israel”.

Yaalon numeste actualul guvern o „dictatura a criminalilor”, citand exemplele ministrului Securitatii Nationale, Itamar Ben Gvir, care incurajeaza politia sa „loveasca protestatarii” si propunerea guvernului de a avea control asupra numirilor in justitie.

Parafrazand unul dintre celebrele discursuri ale lui Yitzhak Rabin, fostul sef de stat major al IDF si ministrul apararii Ya’alon si-a recitat numarul de identificare militara si a spus ca acest „razboi” impotriva dictaturii este cel mai important la care a participat.

„Legislatia care transforma Israelul intr-o dictatura este ilegala”, a spus el. „Asa cum am oprit Siria si Egiptul sa distruga Israelul, il vom opri pe Netanyahu sa faca acelasi lucru”.

„Ne-am inrolat cu totii pentru ca ne pasa de stat si de viitorul lui”, a spus Yaalon multimii. „Democratia va invinge intotdeauna dictatura”, a adugat el.

La Ierusalim, mii de oameni s-au adunat pe o strada din apropierea resedintei presedintelui.

Protestatarii scandeaza „Oamenii sunt hotarati: acesta nu este Iranul”, „Stabilim o linie rosie pentru [ministrul Justitiei Yariv] Levin”, „Nu vom tacea atata timp cat va exista inegalitate” sau „Democratie”.

Demonstrantii flutura steaguri si canta imnul israelian.

„Majoritatea nu legitimeaza tirania” si „Linia rosie: dreapta si stanga impotriva distrugerii”, scrie pe unele bannere.

O trupa studenteasca a sustinult un concert, urmat de discursuri sustinute de mai multi studenti, precum si de Shaul Meridor, fiul lui Dan Meridor, care a ocupat mai multe functii ministeriale in guvernele trecute.

„Democratiile cad incet si in liniste”, a spus Meridor. „Trebuie sa luptam. Nu este vorba despre arabi sau evrei, clerici sau laici, aceasta este casa noastra pe care trebuie sa o protejam.”

Judecatorul Nava Ben-Or, fost sef al curtii districtuale din Ierusalim, a citit reformele judiciare sugerate de guvern, enumerand modalitatile in care acestea au ignorat principiile de baza ale democratiei.

In multime se afla multe familii cu copii mici.

Cativa protestatari pro-Netanyahu cu pancarte pe care scrie „tradatori de stanga” au organizat o contra-demonstratie, dar sunt tinuti departe de protestul principal de catre politie.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: