Israel si Hezbollah fac schimburi de focuri peste granita, pe fondul ingrijorarii legate de raspandirea razboiului in regiune

externe

Gruparea Hezbollah din Liban, sustinuta de Iran, a declarat sambata ca a tras cu rachete asupra Israelului, care a declarat ca a lovit o „celula terorista” ca razbunare, in timp ce diplomati de top din SUA si UE viziteaza regiunea pentru a cauta modalitati de a stopa raspandirea razboiului, transmite Reuters.

Luptele s-au intensificat si in interiorul Gazei, in special in orasul Khan Younis, unde armata israeliana a declarat ca a ucis trei membri ai gruparii militante palestiniene Hamas care conduce fasia de coasta dens populata.

Secretarul de stat american Antony Blinken si Inaltul Reprezentat al Uniunii Europene pentru afaceri externe si politica de securitate, Josep Borrell, au fost in calatorii separate in regiune pentru a incerca sa opreasca raspandirea razboiului in Liban, Cisiordania ocupata de Israel si caile maritime din Marea Rosie.

Israelul si Hezbollah fac deseori schimburi de focuri peste granita cu Liban, Cisiordania fierbe, iar rebelii houthi din Yemen, aliniati cu Iranul, par hotarati sa continue atacurile asupra cailor maritime din Marea Rosie pana cand Israelul inceteaza sa bombardeze Gaza.

Sirenele s-au auzit in nordul Israelului sambata, cand armata israeliana a declarat ca a identificat aproximativ 40 de lansari din Liban catre zona Meron. Nu s-au raportat victime sau pagube materiale.

Hezbollah a declarat ca a lovit un post de observare israelian cu 62 de rachete ca „raspuns preliminar” la uciderea de marti a adjunctului sefului Hamas Saleh al-Arouri.

Arouri a fost ucis de o drona in suburbiile sudice ale Beirutului, o fortareata a Hezbollah, intr-un atac atribuit pe scara larga Israelului.

Gruparea militanta islamista libaneza Jama’a Islamiya a declarat ca a tras doua salve de rachete spre Kiryat Shmona din nordul Israelului, a treia operatiune pe care a revendicat-o de la izbucnirea razboiului Israel-Hamas pe 7 octombrie.

Armata israeliana a declarat ca a raspuns la atacurile cu rachete cu o lovitura cu drona asupra „celulei teroriste responsabile de lansari” si asupra unor tinte Hezbollah in zonele Ayta ash Shab, Yaroun si Ramyeh din sudul Libanului, lovind un post de lansare, locuri militare si „infrastructura terorista”.

Surse de securitate libaneze si localnici au spus ca Israelul a bombardat si o zona cunoscuta sub numele de Kawthariyet el-Siyyed.

Hezbollah a spus ca cinci dintre luptatorii sai au fost ucisi in loviturile israeliene.

Blinken s-a intalnit sambata cu liderii Turciei si Greciei la inceputul unei calatorii de o saptamana care il va duce si in Israel, Cisiordania ocupata, Iordania, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita si Egipt.

La Istanbul, Blinken a purtat discutii cu ministrul turc de externe Hakan Fidan si apoi cu presedintele Tayyip Erdogan, un critic aprig al actiunilor militare ale Israelului in Gaza. Turcia, care, spre deosebire de majoritatea aliatilor sai din NATO, nu clasifica Hamas drept organizatie terorista si ii gazduieste pe unii dintre membrii sai, s-a oferit sa medieze in conflictul din Gaza.

In cadrul discutiilor, Blinken „a subliniat necesitatea de a preveni raspandirea conflictului, de a asigura eliberarea ostaticilor, de a extinde asistenta umanitara si de a reduce numarul de victime civile”, a decarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Blinken a subliniat, de asemenea, necesitatea de a lucra pentru o pace regionala mai larga si durabila, care sa asigure securitatea Israelului si sa promoveze infiintarea unui stat palestinian, a spus el.

Borrell si-a exprimat ingrijorarea la Beirut cu privire la schimburile de focuri dintre Israel si Hezbollah si riscul ca Libanul sa fie tarat in conflictul din Gaza.

„Canalele diplomatice trebuie sa ramana deschise. Razboiul nu este singura optiune – este cea mai proasta optiune”, a spus Borrell.

Agentia de presa oficiala palestiniana WAFA a raportat ca 18 palestinieni au fost ucisi in urma unui atac israelian asupra unei case la est de Khan Younis.

Semiluna Rosie Palestiniana a raportat bombardamente puternice in Khan Younis, langa Spitalul Al-Amal.

Comandouri ale armatei israeliene au ucis trei luptatori si au gasit „multe arme, grenade, reviste si veste care au fost folosite de Hamas” intr-o casa civila, potrivit IDF.

Locuitorii traumatizati din Gaza, dintre care majoritatea au fost stramuti cel putin o data de bombardament, se lupta cu o lipsa acuta de alimente, medicamente si combustibil.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: