externe

Israel si Liban vor semna un acord de frontiera. Israelul primeste bogatul zacamant de gaz de la Karish

Israel si Liban, doua tari vecine aflate oficial in razboi, urmeaza sa semneze, joi, la ora 15:00 ora locala, la baza Natiunilor Unite din orasul de granita libanez Naqoura, acordul de frontiera maritima, a anuntat biroul premierului Yair Lapid potrivit The Times of Israel.

Cabinetul israelian trebuie sa aprobe acordul in cadrul intrunirii de la ora 10:30 a.m. din Ierusalim si este de asteptat sa faca acest lucru cu majoritate de voturi.

Premierul Yair Lapid va semna acordul la pranz, dupa care echipa de negociere israeliana va participa la ceremonia de dupa-amiaza alaturi de o delegatie libaneza, trimisul special al SUA Amos Hochstein si oficiali ONU.

Ambasadoarea Frantei in Liban, Anne Grillo va participa si ea, a anuntat Quai d’Orsay miercuri dupa-amiaza. Presedintele francez Emmanuel Macron a jucat un rol activ in mediarea discutiilor, pentru care Lapid i-a multumit public.

Ceremonia are loc la o zi dupa ce guvernul israelian a dat unda verde pentru inceperea extractiei la Karish, zacamant situat in Mediterana de Est si subiectul principal al acordului de delimitare a frontierei maritime.

Compania energetica Energean a anuntat ca „productia a inceput la zacamantul Karish (…) si debitul de gaz creste progresiv”.

In virtutea acordului, negociat de SUA si la care a participat si Franta, perimetrul offshore Karish se situeaza integral in apele teritoriale israeliene.

Libanul, la randul sau, va avea drepturile integrale de explorare si exploatare a campului Cana, situat mai la nord-est si partial in apele teritoriale ale Israelului. Acesta „va fi remunerat” de firma care va exploata Cana „pentru drepturile sale asupra eventualelor zacaminte”, precizeaza textul acordului.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Spania se declara „jignita” de declaratiile presedintelui Argentinei si isi retrage ambasadorul de la Buenos Aires: „Cuvinte extrem de grave”

Spania a anuntat duminica rechemarea ambasadoarei sale din Argentina, dupa ce presedintele ultra-liberal argentinian, Javier…

6 ore ago

Basescu: „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o figura de prostalaul Europei”

Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat ca „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o…

5 ore ago

Miting cu Clotilde Armand in Piata Victoriei: „Suntem multi. Marcele, suntem hotarati sa te trimitem inapoi la covrigarie”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a organizat duminica un mars pana in Piata Victoriei. Ea…

7 ore ago

Arsenal in casele unor interlopi din Rosiori de Vede: macete, topoare, sabii. 11 barbati au fost retinuti

Politistii au descoperit, duminica, in timpul unor perchezitii in locuintele unor interlopi locali un intreg…

7 ore ago

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

8 ore ago