Israel: Suporterii lui Netanyahu au iesit si ei in strada la Ierusalim

externe

Zeci de mii de israelieni au manifestat, joi, la Ierusalim pentru a-si arata sprijinul pentru reforma judiciara controversata planificata de guvernul Netanyahu, care ar vedea cea mai inalta instanta a tarii lipsita de o mare parte din puterile sale, potrivit Reuters si The Times of Israel.

Israelienii raman polarizati fata de legislatia planificata despre care sustinatorii spun ca ar restabili echilibrul autoritatilor israeliene, iar criticii spun ca elimina controalele celor de la putere.

O mare de steaguri albastre si albe, care au fost folosite si ca simbol al protestelor impotriva legislatiei planificate, a putut fi vazuta in fata parlamentului israelian. „Natiunea cere o reforma judiciara”, au scandat demonstrantii.

Demonstratiile impotriva planurilor de revizuire judiciara au cuprins tara de saptamani intregi si au strans multimi de oameni in orase, in fiecare sambata seara, de cand au fost anuntate planurile.

Sondajele recente au constatat ca planurile de revizuire sunt profund nepopulare.

Ministrul Justitiei, Yariv Levin, a declarat ca cele doua milioane de israelieni care au votat pentru actualul guvern au votat pentru o reforma judiciara si a promis „ca vor face o corectie semnificativa in situatia actuala”.

Multi membri ai societatii israeliene, inclusiv presedintele al carui rol este in mare parte ceremonial, au cerut partilor sa ajunga la un compromis si au cerut coalitiei sa domoleasca propunerile initiale.

Ministrul le-a spus manifestantilor ca este „posibil sa se ajunga la un acord”, prin dialog cu cealalta parte, declaratie intampinata cu reactii mixte din partea multimii.

„Nu s-au impacat cu faptul ca am castigat”, a declarat si ministrul de extrema-dreapta securitatii nationale, Itamar Ben Gvir, in fata multimii, acuzand stanga ca incearca sa profaneze ziua comemorativa a Israelului pentru soldatii cazuti.

Potrivit stirilor Channel 12, care citeaza o sursa de politie, prezenta la mitingul de dreapta de la Ierusalim a fost intre 150.000 si 200.000 de persoane, mult mai mica decat cele 500.000 sau milioane pe care si le-au propus organizatorii, dar mai mare decat alte estimari estimate bazate pe prezenta la mitingurile anterioare, informeaza The Times of Israel.

Site-ul de stiri Walla citeaza si o estimare a politiei conform careia multimea ajunge la 200.000.
Multimea a inceput sa scada dupa discursul lui Itamar Ben Gvir.

Mitingul s-a incheiat cu cantarea „Hatikva”. Multimea a pornit, calma, spre gara si autobuze, dar si spre pizza la Cinema City.

Patru adolescenti suspectati de implicare intr-un atac asupra unui agent de securitate la mall, unul purtand un steagul grupului extremist Lehava, au fost prinsi pe acoperisul complexului, dar doar purtatorul steagului a fost retinut si interogat de doua politiste.

Organizatorii manifestatiilor impotriva revizuirii judiciare spun ca intentioneaza sa intensifice protestele, in urma acestui miting.

„Intensificam protestele in lumina anuntului liderilor coalitiei ca intentioneaza sa continue lovitura de stat judiciara. Sambata viitoare vom demonstra pentru a 17-a saptamana consecutiva”, au declarat liderii protestului intr-un comunicat.

„Incepand din aceasta duminica, cand se incheie pauza Knesset, un singur vot desparte Israelul de o dictatura ultranationalista. Acesta este un pericol clar si imediat pentru democratia Israelului. Negocierile conduse de presedinte s-au dovedit a fi inselatoare”, continua acestia. „Israelul este in pragul crizei economice si a izolarii internationale. Doar sute de mii de israelieni care protesteaza in strada pot opri lovitura de stat.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: