Israelul a ales deja cei 300 de detinuti palestinieni – adolescenti si femei condamnate pentru atacuri teroriste, care vor fi oferiti Hamas contra ostaticilor civili

externe

ostatici, thailandezi, Hamas, morti

Guvernul israelian a publicat in aceasta dimineata dimineata o lista cu 300 de detinuti palestinieni care ar putea fi eliberati in cadrul acordului de eliberare a ostaticilor israelieni detinuti de Hamas si de alte grupari teroriste din Gaza.

Publicarea numelor ofera membrilor publicului posibilitatea de a face apel impotriva eliberarii anumitor detinuti. Conform acordului, Israelul va elibera „pana la” 150 de prizonieri de securitate in schimbul a „pana la” 50 de ostatici in primele 4 zile, la care se vor adauga alti prizonieri care vor fi eliberati in acelasi raport din lista de 300 de prizonieri daca vor fi eliberati si alti ostatici.

Marea majoritate, 287 din cei 300 de prizonieri de securitate programati pentru eliberare, sunt toti tineri cu varste de pana la 18 ani – majoritatea detinuti pentru revolte si aruncarea de pietre in Cisiordania sau in Ierusalimul de Est.

Ceilalti 13 prizonieri sunt femei adulte, majoritatea condamnate pentru acte teroriste si atacuri cu arma alba impotriva soldatilor israelieni. Ministerul israelian al justitiei a postat lista celor 300 de prizonieri palestinieni care urmeaza sa fie eliberati, intentia publicarii fiind aceea de a permite eventuale contestatii juridice de ultim moment.

O declaratie a biroului premierului israelian Benjamin Netanyahu a precizat ca 50 de femei si copii luati ostatici de Hamas vor fi eliberati pe parcursul a patru zile, timp in care va exista o pauza temporara a luptelor.

Pentru fiecare 10 ostatici suplimentari eliberati, pauza va fi prelungita cu inca o zi, a precizat acesta, fara a mentiona eliberarea prizonierilor palestinieni in schimb.

Intre timp, Hamas a declarat ca 50 de ostatici luati din Israel la 7 octombrie vor fi eliberati in schimbul a aproximativ 150 de palestinieni care sunt detinuti in inchisorile israeliene.

Acordul de armistitiu va permite, de asemenea, intrarea in Gaza a sute de camioane cu ajutoare umanitare, medicale si de combustibil, a precizat grupul palestinian intr-un comunicat.

Israelul s-a angajat anterior sa nu atace si sa nu aresteze pe nimeni in toate partile din Gaza in timpul perioadei de armistitiu, precizeaza The Times of Israel.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: