Israelul a doborat in afara atmosferei terestre o racheta balistica lansata din Yemen, in prima lupta care a avut vreodata in spatiu

externe

rachete Arrow, Houthi, doborata, spatiu, Israel

In aceasta saptamana, Israelul a folosit sistemul sau de aparare antiracheta Arrow pentru a dobori o racheta balistica in afara atmosferei terestre, in ceea ce se crede a fi prima lupta care a avut loc vreodata in spatiu. Potrivit The Telegraph, racheta balistica a fost lansata din Yemen de catre Houthi, organizatie sustinuta de Iran, si a zburat aproape 1.500 km deasupra peninsulei arabe in drum spre tinta sa, orasul-port israelian Eilat.

Desi Fortele de Aparare Israeliene (IDF) au publicat putine detalii despre interceptare, se stie ca Fortele Aeriene opereaza mai multe baterii ale sistemului Arrow 2, care utilizeaza un interceptor hipersonic pentru a elimina in spatiu rachetele care se apropie.

Ministerul israelian al Apararii a publicat o inregistrare video care arata momentul interceptarii, in care forma slaba si cilindrica a rachetei balistice care se apropia abia se vede in imaginea in culori false, inainte ca o explozie sa se raspandeasca pe ecran.

Intr-o declaratie, IDF a precizat ca sistemele fortelor aeriene au urmarit traiectoria rachetei si au interceptat-o „la momentul si in locul cel mai potrivit din punct de vedere operational”.

Fotografiile din Eilat au aratat o dara de fum de la interceptorul Arrow, in timp ce locuitorii au declarat ca au auzit o explozie mare de la sol. Rebelii Houthi din Yemen au difuzat, de asemenea, imagini care pretind ca arata lansarea rachetei ca parte a unui baraj de drone si alte arme cu raza lunga de actiune indreptate impotriva oraselor israeliene.

Racheta balistica ar fi fost una de tip Qader – o versiune imbunatatita a rachetei Shahab 3 de conceptie iraniana. Cu o lungime de peste 15 metri, racheta Qader poarta un focos exploziv de mare putere si are o raza de actiune care pune tot Israelul la distanta de atac fata de Houthis, care au declarat acum razboi Israelului si sunt o parte esentiala a aliantei sustinute de Iran si indreptate impotriva tarii.

Este exact amenintarea pe care sistemul Arrow al Israelului, desfasurat pentru prima data in urma cu aproximativ 25 de ani, a fost conceput pentru a contracara aceasta amenintare.

Un proiect comun americano-israelian, Arrow a aparut din necesitatea de a oferi Israelului o modalitate de a se apara dupa ce orasele israeliene au fost lovite de rachete Scud irakiene in timpul primului razboi din Golf.

In timp ce alte sisteme de aparare antiracheta au fost initial destinate doborarii avioanelor si au trebuit sa fie adaptate pentru a putea dobori rachete balistice cu raza de actiune mai mare, la altitudini si viteze mult mai mari, Arrow a fost primul sistem conceput special pentru aceasta sarcina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: