Israelul a lovit chirurgical Iranul cu o super-arma, iranienii n-au detectat nimic pana la explozie: „Israelul a distrus un sistem avansat de aparare S-300, furnizat de Rusia”

externe

Baza Iran

In timp ce oficialii iranieni cauta sa minimalizeze atacul israelian din Iran de vineri dimineata, informatii recente dezvaluie mai multe detalii cu privire la daunele provocate si la sistemele de armament folosite de Israel in acest atac chirurgical.

Conform New York Times, doi oficiali iranieni au afirmat ca loviturile israeliene au atins un sistem de aparare aeriana S-300, care are sarcina de a proteja instalatia nucleara Natanz. S-300 se afla la baza aeriana Shekari din Isfahan.

Imagini din satelit difuzate de Times of Israel si de publicatia de opozitie iraniana Iran International au aratat clar daunele precise aduse unei baterii S-300 de la baza aeriana.

Sistemul S-300 se numara printre cele mai avansate capacitati de aparare aeriana ale Iranului, fiind furnizat de Rusia, care este producatorul sistemului.

Contrar afirmatiilor oficiale, Iranul nu a putut detecta nicio intruziune in spatiul sau aerian, fie ca au fost drone, rachete sau avioane, au declarat surse iraniene pentru NYT, citat de allisrael.com. Acest lucru ar sugera ca Israelul utilizeaza arme cu raza lunga de actiune de tip standoff.

ā€žIsraelienii au lovit ceea ce intentionau sa loveascaā€, a declarat o alta sursa pentru Fox News, adaugand ca o tinta principala a fost lovita de mai multe ori, ceea ce dovedeste ca sistemul de aparare aeriana iranian, de fabricatie ruseasca, este ineficient impotriva fortelor aeriene israeliene.

Lovitura israeliana a fost conceputa in mod deliberat pentru a trimite un avertisment Iranului ca, in viitor, Israelul ar putea patrunde in apararea sa in voie, ramanand nedetectat, potrivit NYT.

Avioanele israeliene au lansat rachete avansate ā€ždeparte de spatiul aerian israelian sau iranianā€, evitand totodata spatiul aerian al Iordaniei.

Informatiile din presa israeliana arata ca lovitura chirurgicala a fost efectuata cu ajutorul uneia dintre cele mai avansate rachete ghidate lansate din aer ale Israelului, numita Rampage sau MARS (Multi-purpose, Air-launched Rocket System), care a fost dezvoltata de Israel Military Industries (IMI).

Racheta are o raza de actiune de aproximativ 150-250 km si se deplaseaza cu viteza supersonica, ceea ce face ca detectarea sa sa fie extrem de dificila chiar si pentru sistemele avansate de aparare aeriana.

Rampage cantareste o jumatate de tona si este proiectata pentru a distruge zone deosebit de bine pazite si intarite, precum buncarele, potrivit IMI.

Presa israeliana a facut, de asemenea, legatura intre imaginile cu Rampage si ramasitele gasite vineri in imprejurimile Bagdadului, Irak, unde locuitorii au fotografiat parti de rachete care corespund cu parti ale unei rachete aer-sol in doua trepte de tip standoff.

Alte rapoarte au speculat ca resturile ar putea fi ramasite ale unor rachete de aparare aeriana iraniene.

Luate impreuna cu rapoartele siriene, potrivit carora sistemele de aparare aeriana din sudul tarii au fost, de asemenea, distruse in timpul atacului israelian, informatiile indica cursul probabil al actiunii Israelului in acea noapte.

Aparent, avioanele de lupta israeliene au distrus sistemele de aparare aeriana siriene pentru a evita detectarea timpurie, inainte de a traversa Siria si de a patrunde in spatiul aerian irakian, de unde au lansat rachetele invizibile Rampage pentru a lovi cu precizie situl radar din Iran.

Citeste si: Ministrul iranian de Externe sustine ca armele israeliene cu care a fost atacat Iranul sunt ā€žjucarii cu care se joaca copiii nostriā€

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: