Israelul a votat o lege prin care arabii condamnati pentru terorism pierd cetatenia israeliana

externe

Israelul a adoptat o lege care permite statului sa retraga cetatenia sau rezidenta arabilor condamnati pentru infractiuni teroriste si sa-i expulzeze in Cisiordania sau in Fasia Gaza daca au acceptat ajutor financiar de la Autoritatea Palestiniana, potrivit The Guardian.

Noua lege, pe care Knesset a votat-o miercuri, este menita sa descurajeze ceea ce Israelul numeste „plata pentru ucidere”, pe care palestinienii le considera asistenta pentru familiile celor inchisi. Israelul spune ca aceasta practica de lunga durata este de fapt un stimulent pentru violenta.

„Este de neconceput ca cetatenii si rezidentii israelieni care nu numai ca au tradat statul si societatea israeliana, dar au fost, de asemenea, de acord sa primeasca bani de la Autoritatea Palestiniana drept compensatie pentru comiterea de acte teroriste si sa continue sa beneficieze de pe urma acestuia, sa continue sa aiba cetatenie sau rezidenta israeliana”, se arata intr-o nota explicativa a proiectului de lege.

Decizia ar putea afecta 140 de cetateni ai Israelului cu radacini palestiniene si 211 palestinieni din Ierusalimul de Est cu permis de sedere israelian, care sunt in prezent detinuti in inchisoare, potrivit grupului pentru drepturile israeliene HaMoked.

Deportarea oamenilor din Ierusalimul de Est, pe care Israelul l-a anexat in 1967, ar fi considerata o crima de razboi conform dreptului international, iar criticii au spus ca noile masuri reprezinta un transfer de populatie.

Membrii evrei ai Knessetului, inclusiv opozitia, au votat cu o majoritate covarsitoare in favoarea legislatiei, care a fost adoptata cu 94-10, in timp ce parlamentarii arabi au votat impotriva acesteia.

Ahmad Tibi, liderul partidului de opozitie Ta’al, care pledeaza pentru drepturile minoritatii arabe a Israelului, a declarat ca proiectul de lege este rasist, deoarece nu se aplica evreilor condamnati pentru terorism.

„Un arab care comite o infractiune este un cetatean conditionat”, a spus el. „Daca un evreu comite aceeasi infractiune sau una mai grava, nici nu se gandesc sa-i revoce cetatenia.”

Kadoura Fares, seful unui grup din Cisiordania care reprezinta prizonierii si familiile acestora, a declarat ca legea este o „decizie foarte periculoasa care are ca scop transferul palestinienilor din orasele si satele lor sub pretextul ca obtin asistenta din partea Autoritatii Palestiniene”.

Autoritatea Palestiniana (AP) este un organism semi-autonom care controleaza parti din Cisiordania, in timp ce Fasia Gaza este condusa de gruparea islamista Hamas. In 2018, Israelul a adoptat o lege care permite guvernului sa retina aceeasi suma de bani pe care se estimeaza ca AP o da familiilor prizonierilor palestinieni.

Anul trecut, Curtea Suprema a Israelului a decis ca statul ar putea revoca cetatenia persoanelor condamnate pentru acte care constituie o „incalcare a loialitatii”, inclusiv terorism, spionaj si tradare.

Intr-un caz separat care este o premiera, Israelul l-a deportat recent pe Salah Hamouri, un avocat pentru drepturile omului din Ierusalimul de Est cu doua cetatenii, franceza si palestiniana. Statul a sustinut ca apartine unui grup militant interzis, care se potrivea cu definitia din 2021 a incalcarii loialitatii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: