externe

Israelul dezvaluie „propunerea finala” a Moscovei adresata Ucrainei: „Putin le-a cerut fortelor sale militare sa se opreasca in asteptarea deciziei lui Zelensky. Daca refuza, Putin va ordona armatei sale sa mearga pana la capat si sa schimbe fata Ucrainei”

Rusia a oferit Ucrainei in negocieri o versiune „finala” a propunerii sale de a pune capat crizei, iar presedintele ucrainean Volodimir Zelenski trebuie sa o accepte sau sa o refuze, potrivit unor surse aflate la curent cu detalii de la intalnirea din urma cu trei zile, de la Moscova, dintre premierul israelian Naftali Bennett si presedintele rus Vladimir Putin, relateaza miercuri cotidianul Jerusalem Post din Israel, citat de Agerpres.

Propunerea a fost considerata „dificila”, dar nu „imposibila”, au precizat sursele, adaugand ca ea este mai proasta decat ce ar fi obtinut presedintele ucrainean Volodimir Zelenski inainte de invazia rusa, dar ca „decalajele dintre cele doua parti nu sunt mari”.

Putin le-a cerut fortelor sale militare sa se opreasca – si a fost dat ordinul de aplicare a armistitiului -, in asteptarea deciziei lui Zelenski, au mai spus sursele.

Daca presedintele ucrainean respinge propunerea, atunci este posibil sa se intample ce a avertizat presedintele francez Emmanuel Macron, si anume ca „raul abia de acum urmeaza”.

Intr-un astfel de scenariu, Putin va ordona armatei sale sa mearga pana la capat si sa schimbe fata Ucrainei, potrivit publicatiei israeliene.

Zelenski este prins la mijloc, au spus sursele. Pe de o parte, se bucura de o popularitate imensa si a devenit un fel de Che Guevara. Pe de alta parte, el stie cum a sfarsit revolutionarul si seful de gherila argentinian.

Zelenski poate intari independenta Ucrainei, insa va trebui sa plateasca un pret ridicat, potrivit surselor.

Conform unor presupozitii, el va fi fortat sa renunte la contestata regiune Donbas, sa ii recunoasca oficial pe disidentii pro-rusi din Ucraina, sa promita ca Ucraina nu va adera la NATO, sa reduca armata si sa declare neutralitatea tarii.

Daca va refuza propunerea, urmarea ar putea fi teribila: mii sau chiar zeci de mii de ucraineni vor muri si exista un mare risc ca tara sa isi piarda complet independenta.

Potrivit surselor aflate la curent cu discutiile, vizita lui Bennett la Moscova nu a avut ca scop sa medieze intre cele doua parti aflate in conflict si nu a fost lansata oficial nicio propunere de arbitraj. Bennett a urmarit prin aceasta vizita mai degraba sa vada care este pozitia lui Putin, ce gandeste si care sunt liniile sale rosii, pentru ca apoi toate acestea sa fie transmise si Occidentului.

Potrivit surselor, adevaratele negocieri se poarta direct intre Rusia si Ucraina si sunt mult mai serioase decat ce afirma Occidentul. Kievul nu a transmis si Occidentului ce se intampla in negocieri, pentru ca nu vrea sa atenueze impresia de la nivel mondial ca este vorba de o situatie grava.

In realitate, totusi, ucrainenii stiu foarte bine care sunt cerintele lui Putin si ca vor fi nevoiti sa ia o decizie dramatica in urmatoarele zile, mai scrie Jerusalem Post.

Nimeni nu ii preseaza pe ucraineni, iar decizia ii apartine lui Zelenski, au spus sursele.

Un lucru este totusi sigur, si anume ca Putin este hotarat, iar complicatiile tot mai mari aparute de la inceputul invaziei nu il vor descuraja. Dimpotriva, nu poate da inapoi, asa ca pe masura ce razboiul se va complica si mai tare si numarul victimelor va creste, va fi tot mai presat sa arate reusite reale.

Impresia este ca, in ciuda faptului ca predictiile unei victorii rapide asupra armatei ucrainene s-au dovedit false, Putin este mai hotarat ca oricand, mai scrie publicatia israeliana.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Portugalia nu mai este o problema pentru Europa. Ce poate invata Romania de la o tara care a cunoscut si ea un exod masiv al tinerilor

La zece ani de la plecarea "barbatilor in negru" - managerii internationali ai Comisiei Europene,…

10 ore ago

Primarul Vlad Oprea, declaratii halucinante: „Locuim trei familii in casa de 1.000 mp: eu, mama si o verisoara”. Nu mai stie cate locuinte are pe numele lui

Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, a facut declaratii halucinante, luni seara, la Realitatea Plus, incercand…

6 ore ago

Un sofer roman de tir a murit in Belgia dupa ce un capac de canal aruncat de pe un pod a intrat prin parbriz. Cinci belgieni au fost retinuti

Cinci belgieni, dintre care doi minori, au fost arestati si urmeaza sa ajunga in fata…

7 ore ago

Japonia isi protejeaza frumusetile naturii. Cei care doresc sa urce pe Muntele Fuji vor trebui sa se inregistreze in avans

Prefectura Yamanashi din centrul Japoniei a anuntat lansarea unui sistem online care va reglementa numarul…

7 ore ago

Memoriile Angelei Merkel vor fi publicate in noiembrie. Ea este acuzata acum de „greseli fatale” in relatia cu Rusia

Angela Merkel isi va lansa, pe 26 noiembrie, mult asteptatul volum de memorii cu titlul…

8 ore ago