„Israelul ii va sprijini vesnic pe sotia si fiul lui Stefan Claudiu Dragnea”. Mesaj puternic al presedintelui Israelului

news

Statul Israel ii va sprijini vesnic pe sotia si fiul locotenent-comandorului (p.m.) Stefan Claudiu Dragnea si ii va respecta acestuia vesnic memoria, a afirmat, in discursul rostit, joi, la ceremonia de la monumentul dedicat militarilor decedati in tragedia aviatica din 2010 din Muntii Bucegi, presedintele israelian Reuven Rivlin.

„Un elicopter, doua state, sapte familii si sapte victime – le-a fost legata soarta pentru eternitate. (…) Cei sase membri ai echipajelor Fortelor israeliene si ofiterul roman au iesit impreuna intr-o misiune din care nu s-au mai intors. Acesta a fost inceputul unei colaborari binecuvantate cu statele NATO, care a permis aviatiei noastre sa se antreneze in conditii de teren dure, complexe, o colaborare intre fortele israeliene si romane, intre luptatori care isi iubesc tara si poporul, dedicati mentinerii pacii si securitatii nationale”, a afirmat presedintele Reuven Rivlin, la ceremonia din comuna brasoveana Simon, citat de Agerpres.

Acesta a mentionat, in context, ca „stabila colaborare bilaterala intre Israel si Romania in domeniul apararii este deosebit de importanta pentru securitatea regionala a statului Israel”.

„Israel si Romania sunt state prietene si intre ele exista relatii diplomatice de la intemeierea Statului, in 1948, si niciodata nu au fost intrerupte, nici macar pentru un minut. Romania este aliata speciala. (…) Este o prietenie, este o prietenie adevarata, care incepe cu istoria iudaismului in Romania si continua pana azi, in acest loc. (…) Iar eu multumesc autoritatilor romane, Fortelor aeriene romane, comandantului acestora pentru sprijinul acordat in vederea continuarii si intaririi acestei cooperari atat de importanta pentru noi”, a spus presedintele israelian.

Seful Statului Israel a subliniat ca cea mai buna modalitate de a-i comemora pe eroi este de a le urma exemplul.

„Cea mai buna cale de comemorare si respectare a eroilor cazuti este sa le urmam exemplul si sa ne atasam dragostei lor de patrie si sa ne aflam langa familiile lor, copii, sotii, parinti. Statul Israel ii va sprijini vesnic pe sotia si fiul lui Claudiu Dragnea. Soarta voastra este impletita cu a noastra. Ii vom respecta vesnic memoria, impreuna cu cea a soldatilor nostri. (…) Fie amintirea fiilor nostri gravata in inimile noastre pe veci”, a incheiat, cu un citat religios, presedintele Reuven Rivlin.

In mesajul transmis cu acest prilej, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a subliniat, la randul sau, ca tragedia care a avut loc in urma cu 11 ani „a evidentiat conexiunile puternice intre Romania si Israel”, mentionand ca unul dintre militarii israelieni cazuti provine dintr-o „familie greu incercata in mare tragedie a secolului XX, Holocaustul”, din Romania.

„Pe frontispiciul monumentului ridicat in memoria celor sapte eroi cazuti in misiune scrie atat de profund si tulburator ca ei au fost parteneri in misiune, in bucuria de a zbura in viata si in moarte. Este marturia pretului mare pe care militarii nostri il platesc pentru a asigura linistea, siguranta si pacea celor care si-au pus increderea in ei. Aici, in fata monumentului, devine evidenta necesitatea de a ne angaja sa continuam si sa consolidam relatiile excelente dintre statele noastre in cat mai multe domenii, tinand cont de statul ca Statului Israel este partener de interes strategic pentru Romania”, a afirmat Iohannis, in mesajul citit de consilierul de stat general-locotenent Mihai Somordolea.

De asemenea, seful statului roman a salutat dialogul tot mai consistent dintre Romania si Israel „avand in vedere cooperarea diplomatica traditionala fundamentala pe valori si interese strategice comune” si a apreciat in mod deosebit parteneriatul in domeniul securitatii si apararii, mai ales in actualul context de securitate, exprimandu-si, totodata, convingerea ca „pe viitor avem potential semnificativ de dezvoltare in acest domeniu”.

„Comemorarea de astazi reprezinta o buna ocazie pentru a reinnoi hotararea de a continua sa actionam impreuna pentru consolidarea securitatii regionale, pentru a proteja libertatea copiilor si a cetatenilor nostri, dar mai ales pentru a construi o lume a pacii si democratiei, fara discriminari, rasism, antisemitism sau xenofobie”, se arata in mesajului presedintelui Iohannis.

Generalul Amikam Norkin, seful Fortelor Aeriene Israeliene, a mentionat ca din tragedia din Muntii Bucegi „s-au tras toate invatamintele care se puteau trage”.

„Aviatia israeliana s-a schimbat si ea ca si echipajele de Yasur (tipul de elicopter care a fost implicat in exercitiul din Muntii Bucegi – n.r.). Am tras invatamintele la tot ce puteam, ca sa nu se mai intample un asemenea accident, iar voi, familiile indoliate, ne-ati ajutat in acest proces cu umanitate si responsabilitate”, a afirmat generalul Amikam Norkin.

Presedintele Statului Israel, Reuven Rivlin, alaturi de sefii Fortelor Aeriene Israeliene si Romane, generalii Amikam Norkin si Viorel Pana, au aprins, la finalul ceremoniei, impreuna, o torta memoriala in cinstea celor sapte eroi. In finalul ceremoniei militare si religioase a avut loc o depunere de coroane de flori, din partea unor institutii ale celor doua state si a familiilor militarilor decedati. Un elicopter IAR 330 Puma al Fortelor Aeriene Romane a survolat zona.

La ceremonia de comemorare au participat oficialitati romane si israeliene, camarazi si membri de familie ai militarilor cazuti in misiune.

Mai mult despre: ,

Comentarii: