Israelul, la cateva saptamani de o victorie totala. Netanyahu: „cand vom incepe operatiunea din Rafah”

externe

Chiar daca un posibil armistitiu va tine pe loc ofensiva prevazuta la Rahaf, in sudul Fasiei Gaza doar aceasta ofensiva va plasa Israelul la „cateva saptamani” de o victorie totala, a dat asigurari duminica premierul Benjamin Netanyahu, transmite AFP. „Victoria totala este la indemana noastra, nu peste cateva luni, ci peste cateva saptamani, cand vom incepe operatiunea”, a spus el intr-un interviu la postul american CBS.

Rafah este ultimul bastion al Hamas in opinia lui Netanyahu, decis ca, in pofida protestelor internationale, sa lanseze ofensiva. Potrivit ONU, aproape 1,5 milioane de palestinieni sunt masati in acest oras lipit de frontiera inchisa cu Egiptul. Potrivit unui jurnalist al AFP, cel putin sase raiduri aeriene israeliene au avut loc sambata seara asupra Rafah.

„Daca vom avea un acord de armistitiu, ofensiva va fi intr-o oarecare masura intarziata, dar ea va avea loc”, a spus Netanyahu.

El a declarat ca va avea o reuniune cu responsabilii armatei, care ii vor arata „acest plan dublu, un plan pentru evacuarea (civililor) si un plan pentru distrugerea batalioanelor ramase” de luptatori ai Hamas.

In interviu, Netanyahu a mai spus ca „exista loc” pentru ca civilii „sa mearga la nord de Rafah, in zonele unde noi am terminat lupta”.

Referindu-se la negocierile legate de un armistitiu in Gaza in schimbul eliberarii de ostatici, Netanyahu a spus ca „vom ajunge la progresele pe care le cautam toti” daca „Hamas revine asupra cererilor sale delirante si le aduce la realitate”.

„Lucram toti” la acest acord, a afirmat el. „Noi il vrem, el il vreau, pentru ca vrem sa eliberam ostaticii ramasi”, dar „’nu vreau sa va spun daca vom ajunge la el’.

Un teren de intelegere a fost gasit la recentele negocieri de la Paris vizand obtinerea unui armistitiu in Gaza, a declarat totusi duminica Jake Sullivan, consilierul pentru securitate nationala al Casei Albe.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: