Israelul nu va accepta nicio sanctiune, impotriva unitatilor IDF, pentru presupuse incalcari ale drepturilor omului

externe

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat ca se va opune impunerii de sanctiuni impotriva oricaror unitati militare israeliene (IDF) pentru presupuse incalcari ale drepturilor omului, dupa ce presa a relatat ca Washingtonul planuieste o astfel de masura, scrie Reuters preluand o informatie a agentiei egiptene Axios.

Axios a transmis ca Washingtonul ar planui sa impuna sanctiuni batalionului israelian Netzah Yehuda, care a actionat in Cisiordania ocupata, desi armata israeliana a declarat ca nu are cunostinta de astfel de masuri.

Vineri, Statele Unite au anuntat o serie de sanctiuni legate de colonistii israelieni din Cisiordania, in cel mai recent semn al frustrarii crescande a SUA fata de politicile lui Netanyahu, al carui guvern de coalitie se bazeaza pe formatiunile de colonisti.

„Daca are cineva impresia ca poate impune sanctiuni unei unitati a IDF (Fortele de Aparare Israeliene) – ma voi lupta cu toata puterea mea”, a precizat Netanyahu intr-un comunicat.

Ministrul israelian Benny Gantz a declarat, duminica, ca a vorbit cu Antony Blinken si l-a rugat sa revina asupra acestei chestiuni.

Gantz a afirmat ca orice astfel de sanctiune ar fi o greseala, deoarece ar afecta legitimitatea Israelului pe timp de razboi si ca acestea sunt nejustificate, deoarece Israelul are un sistem judiciar independent si o armata care respecta legea internationala.

Departamentul de Stat a refuzat sa comenteze dincolo de remarcile facute vineri de secretarul de stat american Antony Blinken.

Blinken a spus vineri ca a facut unele constatari in legatura cu acuzatiile potrivit carora Israelul a incalcat un set de legi americane care interzic acordarea de asistenta militara unor persoane sau unitati ale fortelor de securitate care comit incalcari grave ale drepturilor omului.

La inceputul acestei saptamani, organizatia de stiri de investigatie Pro Publica a relatat ca un grup special al Departamentului de Stat, cunoscut sub numele de Forumul de verificare Israel Leahy, i-a recomandat lui Blinken, in urma cu cateva luni, ca mai multe unitati militare si de politie israeliene sa fie descalificate de la primirea ajutorului american, in urma unor acuzatii de incalcare a drepturilor omului.

Incidentele care au facut obiectul acuzatiilor au avut loc in Cisiordania, in cea mai mare parte inainte de inceperea razboiului dintre Israel si Hamas in Gaza, la 7 octombrie, conform Reuters

 

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: