„Israelul poate inlocui o victorie tactica cu o infrangere strategica”, spune seful Pentagonului Lloyd Austin

externe

Secretarul american al Apararii, Lloyd Austin, a indemnat Israelul, care si-a reluat bombardamentele asupra Fasiei Gaza, sa protejeze civilii palestinieni, o conditie in opinia sa pentru o victorie pe teren impotriva Hamas, noteaza AFP. Fostul general de infanterie, care a luptat mai ales in Irak si Afganistan si a condus lupta impotriva gruparii Stat Islamic (SI), a explicat, in cursul unui discurs la Forumul privind apararea nationala de la Institutul Reagan, in California, ca a invatat „unul sau doua lucruri despre lupta urbana”.

„Lectia de tinut minte este ca nu esti asigurat sa castigi un razboi urban daca nu protejezi civilii. Lectia este ca nu poti castiga un razboi urban decat daca protejezi civilii”, a subliniat el. „In acest tip de lupta, centrul de greutate il reprezinta populatia civila. Iar daca o impingi in bratele inamicului, inlocuiesti o victorie tactica cu o infrangere strategica”, a adaugat el, estimand ca, „precum Hamas, SI era profund implantat in zonele urbane”.

15.000 de victime, in urma loviturilor israeliene

Seful Pentagonului a tinut discursul la o zi dupa reinceperea luptelor intre Israel si Hamas, care a vazut armata israeliana reluand bombardamentele asupra Fasiei Gaza, dupa un armistitiu de sapte zile. Israelul si Hamas se invinuiesc reciproc pentru ruperea acestui armistitiu care a permis eliberarea a aproximativ o suta de ostatici in schimbul a 240 de prizonieri palestinieni.

Razboiul a fost declansat de un atac fara precedent efectuat de miscarea islamista palestiniana in Israel pe 7 octombrie, care a facut 1.200 de morti, majoritatea civili, potrivit autoritatilor. In represalii, Israelul a efectuat bombardamente devastatoare impotriva teritoriului palestinian, unde a lansat o ofensiva terestra pe 27 octombrie. Loviturile israeliene, care potrivit guvernului Hamas au ucis peste 15.000 de persoane, dintre care peste 6.150 cu varsta sub 18 ani, au sporit furia impotriva Israelului in mai multe tari din Orientul Mijlociu, iar grupuri armate au desfasurat atacuri impotriva Israelului si a trupelor americane in regiune.

Fortele americane din Irak si Siria au fost in special tinta unei serii de atacuri care au ranit aproximativ saizeci de americani. Washingtonul a dat vina pe grupuri afiliate Iranului si a raspuns cu lovituri aeriene. „Nu toleram niciun atac impotriva personalului american”, a asigurat Lloyd Austin. „Atata timp cat vor continua, vom face tot ce este necesar pentru a ne proteja trupele si a-i face pe cei care le ataca sa plateasca pretul”, a avertizat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: