Israelul promite sa distruga Hamas, dar ce se va intampla cu Fasia Gaza dupa invazie?

analize

Israelul promite sa distruga Hamas intr-un atac necrutator asupra Fasiei Gaza, dar fara a avea un plan clar privind modul de guvernare al enclavei palestiniene dupa, chiar daca va triumfa pe campul de lupta, informeaza Reuters.

Cu numele de cod „Operatiunea Sabii de Fier”, campania militara va fi inegalabila in cruzimea sa, spre deosebire de orice alt actiune desfasurata de Israel in Gaza in trecut, potrivit a opt oficiali regionali si occidentali au refuzat sa fie numiti din cauza sensibilitatea problemei.

Israelul a chemat un numar record de 360.000 de rezervisti si a bombardat micuta enclava fara oprire dupa atacul Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie, in care au murit aproximativ 1.400 de oameni, majoritatea civili.

Strategia israeliana imediata, au spus trei oficiali regionali familiarizati cu discutiile dintre liderii SUA si ai Orientului Mijlociu, este de a distruge infrastructura Gaza, chiar si cu pretul unor victime mari din randul civililor, de a impinge locuitorii enclavei catre granita cu Egiptul si de a merge dupa Hamas prin aruncarea in aer a labirintului de tuneluri subterane pe care grupul le-a construit pentru a-si desfasura operatiunile.

Oficialii israelieni au spus ca nu au o idee clara despre cum ar putea arata viitorul dupa razboi.

Unii dintre consilierii presedintelui american Joe Biden sunt ingrijorati ca, desi Israelul ar putea elabora un plan eficient pentru a provoca daune de durata Hamas, nu a formulat inca o strategie post-razboi, a declarat o sursa de la Washington familiarizata cu problema.

Deplasarile in Israel ale secretarului de stat Antony Blinken si ale secretarului Apararii Lloyd Austin de saptamana trecuta au subliniat necesitatea de a se concentra asupra planului post-razboi pentru Gaza, a adaugat sursa.

Oficialii arabi sunt, de asemenea, alarmati de faptul ca Israelul nu a stabilit un plan clar pentru viitorul enclavei, condusa de Hamas din 2006 si unde traiesc 2,3 milioane de oameni.

„Israelul nu are un plan final pentru Gaza. Strategia lor este sa arunce mii de bombe, sa distruga totul si sa intre, dar apoi cese va intampla? Nu au nicio strategie pentru ziua urmatoare”, a spus o sursa regionala de securitate.

Invazia israeliana nu a inceput inca, dar autoritatile din Gaza spun ca 3.500 de palestinieni au fost deja ucisi in urma bombardamentelor aeriene, aproximativ o treime dintre ei copii, un numar mai mare de morti decat in orice conflict anterior dintre Hamas si Israel.

Aflat intr-o vizita in Israel, Biden le-a spus, miercuri, israelienilor, ca Hamas trebuie sa plateasca, desi a avertizat ca, dupa atacurile din 11 septembrie la New York, SUA au facut greseli.

„Marea majoritate a palestinienilor nu sunt Hamas. Hamas nu reprezinta poporul palestinian”, a spus el.
Aaron David Miller, expert in Orientul Mijlociu la Carnegie Endowment for International Peace, a declarat ca vizita lui Biden i-ar fi oferit sansa de a-l presa pe liderul israelian Benjamin Netanyahu sa se gandeasca la probleme precum utilizarea proportionala a fortei si planurile pe termen mai lung pentru Gaza, inainte de invazie.

Oficialii israelieni, inclusiv Netanyahu, au declarat ca vor nimici Hamas ca razbunare pentru crimele din 7 octombrie. Ceea ce va urma este mai putin definit.

„Bineinteles ca ne gandim si ne ocupam de asta, iar acest lucru implica evaluari si include Consiliul de Securitate Nationala, armata si pe altii cu privire la scopul final”, a declarat marti directorul Consiliului National de Securitate Israelian, Tzachi Hanegbi, reporterilor. „Nu stim cu certitudine ce va fi. Dar ceea ce stim este ceea ce NU va mai exista”, a spus el, referindu-se la scopul declarat al Israelului de a eradica Hamas.

Acest lucru poate fi mai usor de spus decat de facut.

„Exista o retea subterana de tuneluri care face ca tunelurile Vietcong sa para o joaca de copii”, a spus prima sursa regionala, referindu-se la forta de gherila comunista care a sfidat trupele americane in Vietnam. „Nu vor reusi sa decimeze Hamas cu tancuri si putere de foc”.

Doi experti militari regionali au declarat pentru Reuters ca aripa armata a Hamas, Brigazile Ezzedine al-Qassam, s-a mobilizat pentru o invazie, instaland mine antitanc si dispozitive capcana pentru a prinde in ambuscada trupele israeliene.

Urmatoarea ofensiva a Israelului va fi mult mai mare decat operatiunile anterioare din Gaza la care oficialii israelieni ls-au referit anterior drept „tuns iarba”, distrugand capacitatile militare ale Hamas, dar fara a o elimina.

Israelul a luptat cu Hamas in trei conflicte anterioare, in 2008-2009, 2012 si 2014, si a lansat invazii limitate in timpul a doua dintre aceste campanii, dar spre deosebire de acum, liderii israelieni nu au promis niciodata sa distruga Hamas pentru totdeauna.

In aceste trei confruntari, putin sub 4.000 de palestinieni si mai putin de 100 de israelieni au murit.
Washingtonul este mai putin optimist ca Israelul va putea distruge complet Hamas, iar oficialii americani nu cred ca Israelul va dori sa pastreze teritoriul sau sa-l reocupe, a declarat sursa americana.

Un scenariu mai probabil ar fi ca fortele israeliene sa ucida sau sa captureze cat mai multi membri Hamas, sa arunce in aer tuneluri si fabrici de rachete, si apoi, dupa ce numarul victimelor israeliene va creste, sa caute o modalitate de a declara victoria si de a iesi din enclava.

In regiune exista teama ca razboiul se va extinde dincolo de granitele Fasiei Gaza, Hezbollah din Liban si sustinatorul sau, Iranul, deschizand noi fronturi majore in sprijinul Hamas.

Ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian a avertizat cu privire la o posibila actiune „preemptiva” impotriva Israelului, daca acesta va invada Gaza. El a spus saptamana trecuta ca Iranul nu va sta deoparte daca SUA nu reuseste sa opreasca Israelul.

Liderii arabi i-au spus lui Blinken, ca, desi condamna atacul Hamas asupra Israelului, se opun pedepsei colective impotriva palestinienilor obisnuiti, care ar putea declansa tulburari regionale.

Furia populara va creste in regiune odata cu numarul de cadavre, au spus ei.

Washingtonul a trimis un grup de atac cu portavion in estul Mediteranei si este ingrijorat ca Hezbollah s-ar putea alatura bataliei de la granita de nord a Israelului. Cu toate acestea, nu a existat niciun semn ca armata americana ar trece apoi de la o postura descurajatoare la o implicare directa.

Sursele regionale au spus ca Washington isi propune sa revigoreze Autoritatea Palestiniana (AP), care a pierdut controlul asupra Fasiei Gaza in fata Hamas, desi exista indoieli uriase daca AP sau orice alta autoritate ar putea guverna enclava dupa alungarea Hamas.

Miller, un fost negociator al SUA pentru Orientul Mijlociu, si-a exprimat scepticismul profund cu privire la stabilirea unui potential guvern post-Hamas care sa conduca Gaza.

„As putea sa va descriu o imagine mai potrivita pentru o galaxie indepartata si nu pentru planeta Pamant, despre cum ati putea combina ONU, Autoritatea Palestiniana, sauditii, egiptenii condusi de SUA, care ii mobilizeaza pe europeni pentru a transforma Gaza dintr-o inchisoare in aer liber in ceva mult mai bun”, a spus el.

Intre timp, apelurile pentru crearea de coridoare umanitare in Gaza si rute de evacuare pentru civilii palestinieni au atras o reactie puternica din partea vecinilor arabi.

Ei se tem ca o invazie israeliana va declansa un nou val permanent de deplasari in masa, o reluare a razboiului de independenta israelian din 1948 si a razboiului arabo-israelian din 1967. Milioane de palestinieni care au fost fortati sa fuga atunci au ramas blocati ca refugiati in tarile care i-au gazduit.

Presedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a declarat ca a respins stramutarea fortata a palestinienilor de pe pamantul lor in peninsula Sinai, care se invecineaza cu Gaza, adaugand ca orice astfel de miscare ar transforma zona intr-o baza pentru atacuri impotriva Israelului. El a spus ca egiptenii vor protesta fata de orice astfel de miscare.

Ierusalimul de Est, capturat de Israel in razboiul din 1967 si apoi anexat, si extinderea asezarilor israeliene pe teritoriul ocupat sunt in centrul conflictului cu palestinienii. Netanyahu a imbratisat in mod deschis extrema-dreapta religioasa si radicala, promitand sa anexeze mai multe pamanturi pentru a fi colonizate de evrei.

De la inceputul anului, sute de palestinieni au murit in Cisiordania in urma unor ciocniri repetate cu soldatii si colonistii israelieni si exista ingrijorare larg raspandita ca violentele ar putea cuprinde teritoriul pe masura ce Gaza arde.

„Orice scenariu pesimist va puteti imagina, va fi si mai rau”, a spus o a doua sursa regionala despre posibilitatea ca acest conflict sa se raspandeasca dincolo de Gaza.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: