Israelul restabileste restrictiile contra COVID-19. Explozie de infectari in ultimele zile

actualitate

Guvernul israelian a decis, in primele ore ale zilei de vineri, restabilirea unei serii de masuri – inclusiv restrictii sporite in weekend – pentru a opri raspandirea infectarilor cu coronavirus, a informat presa locala, citata de dpa.

Adunarile a peste 10 persoane in spatii inchise si mai mult de 20 in aer liber vor fi interzise, cu unele scutiri, incepand de vineri dupa-amiaza. Daca acest lucru se aplica comunitatilor religioase nu a fost imediat clar, a relatat Times of Israel, citat de Agerpres.

Ministerele vor fi inchise pentru public, cu contacte disponibile doar online, iar restaurantele vor oferi de vineri doar servicii de livrare.

Masurile de izolare in weekend vor inchide printre alte facilitati magazinele non-esentiale, saloanele de coafura, mall-urile si piscinele publice de vineri dupa-amiaza pana duminica dimineata, potrivit Jerusalem Post. Farmaciile si supermarketurile pot ramane deschise.

Premierul Benjamin Netanyahu si prim-ministrul „alternativ” Benny Gantz vor discuta despre posibila inchidere a scolilor in weekend.

Potrivit biroului lui Netanyahu, cabinetul se va intruni pentru a trece recomandarile deja aprobate in unanimitate de catre ministri si oficiali intr-o reuniune de urgenta ce a avut loc in cursul zilei de joi.

Numarul zilnic de infectari cu coronavirus confirmat in Israel a atins un nivel record, potrivit datelor publicate joi de Ministerul Sanatatii.

Au fost inregistrate 1.780 de cazuri noi in ultimele 24 de ore pana la miezul noptii pe 15 iulie, cel mai ridicat numar din tara de la debutul pandemiei.

Netanyahu a declarat intr-un comunicat joi mai devreme ca guvernul incearca „sa ia masuri provizorii pentru a preveni o blocare generala pe fondul unui salt gigantic in morbiditate la aproximativ 1.800 de cazuri si dublarea numarului de cazuri severe la fiecare sapte zile. Aceasta este obiectivul”.

Au fost confirmate in total 44.714 cazuri de coronavirus in Israel, cu 20.100 de vindecari. Peste 200 de pacienti sunt serios bolnavi, in timp ce 380 de persoane au murit pana acum.

La jumatatea lunii mai, numarul de noi infectii pe zi in Israel a fost foarte redus. Dar dupa o relaxare rapida a restrictiilor la sfarsitul lunii mai, cifrele au crescut vertiginos.

Netanyahu, care a fost laudat pentru modul in care a gestionat primul val de infectii, s-a confruntat cu critici tot mai mari in timp ce se lupta cu un al doilea val.

Miercuri seara, Netanyahu a anuntat o plata unica pentru toti cetatenii pentru a atenua criza financiara provocata de pandemie.

Platile trebuie inca aprobate de guvern si, eventual, de catre parlament.

Criticii au deplans masura ca fiind populista si vizand reducerea la tacere a protestelor impotriva gestionarii crizei.

Propunerea platii unice a intervenit la o saptamana dupa ce Netanyahu a prezentat un nou pachet de ajutor in valoare de aproximativ 22,8 miliarde de dolari pentru a atenua presiunea financiara din cauza pandemiei.

Mai mult despre:

Comentarii: