externe

Israelul se confrunta cu presiuni internationale din cauza deceselor din Gaza, in timp ce au loc lupte in apropierea spitalelor

Israelul s-a confruntat cu o presiune internationala crescanda, inclusiv din partea principalilor sai aliati, pentru a proteja civilii palestinieni din Gaza, pe masura ce numarul mortilor a crescut si luptele s-au intensificat in apropierea si in jurul spitalelor, transmite Reuters.

Numarul palestinienilor ucisi in timpul bombardamentului enclavei in ultimele cinci saptamani a crescut peste 11.000, potrivit oficialilor din domeniul sanatatii din Gaza.

Desi a reafirmat sprijinul SUA pentru campania Israelului de a se asigura ca Gaza nu mai poate fi folosita „ca platforma pentru lansarea terorismului”, Antony Blinken le-a declarat vineri reporterilor intr-o vizita in India ca „Mult prea multi palestinieni au fost ucisi; mult prea multi au suferit in ultimele saptamani.”

Intr-un interviu BBC publicat vineri seara, presedintele francez Emmanuel Macron, a declarat ca Israelul trebuie sa inceteze sa bombardeze Gaza si sa ucida civili. Franta, a spus el, „condamna in mod clar” actiunile „teroriste” ale Hamas, dar ca, desi recunoaste dreptul Israelului de a se proteja, „ii indemnam sa opreasca acest bombardament” in Gaza si sa nu mai ucida femei si copii.

Ca raspuns, premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus ca liderii lumii ar trebui sa condamne Hamas, si nu Israelul. „Aceste crime pe care Hamas le comite astazi in Gaza vor fi comise maine la Paris, New York si oriunde in lume”, a spus Netanyahu.

Israelul a spus ca militantii Hamasar reusi sa se regrupeze daca ar exista o incetare a focului.

Arabia Saudita va gazdui sambata un summit extraordinar islamo-araba la Riad, a anuntat Ministerul saudit de Externe. Reuniunea comuna „va avea loc ca raspuns la circumstantele exceptionale care au loc in Fasia Gaza, deoarece tarile simt nevoia sa-si unifice eforturile si sa iasa cu o pozitie colectiva unificata”, se arata in comunicat.

Luptele s-au intensificat peste noapte de sambata in apropierea spitalelor supraaglomerate din orasul Gaza, despre care oficialii palestinieni au spus ca au fost lovite de explozii si focuri de arma.

„Israelul declanseaza acum un razboi impotriva spitalelor din orasul Gaza”, a spus Mohammad Abu Selmeyah, directorul spitalului Al Shifa. Cel putin 25 de persoane au fost ucise in loviturile israeliene asupra scolii Al-Buraq din orasul Gaza, unde se adaposteau oameni ale caror case au fost distruse.

Oficialii din Gaza au declarat ca rachetele au aterizat intr-o curte din Al Shifa, cel mai mare spital din enclava, la primele ore ale zilei de vineri, au deteriorat spitalul indonezian si ar fi incendiat spitalul de oncologie pediatrica Nasser Rantissi.

Armata israeliana a declarat mai tarziu ca spitalul ar fi fost lovit de un proiectil ratacit lansat de militantii palestinieni.

Spitalele, suprapopulate cu persoane stramutate, precum si cu pacienti si personal medical, se afla in nordul Gazei, unde Israelul spune ca sunt concentrati militantii Hamas.

Purtatorul de cuvant al guvernului israelian, Eylon Levy, a declarat ca sediul Hamas se afla in brmentul spitalului Shifa, ceea ce inseamna ca unitatea ar putea sa-si piarda statutul de protejat si sa devina o tinta legitima.

Israelul spune ca Hamas ar ascunde arme in tunelurile de sub spitale, acuzatii pe care Hamas le neaga.

Directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat ca multi dintre lucratorii din domeniul sanatatii cu care grupul a fost in contact de la Shifa au fost fortati sa paraseasca spitalul.

Purtatorul de cuvant al ministrului sanatatii din Gaza, Ashraf Al-Qidra, a declarat ca Israelul a bombardat de cinci ori cladirile spitalului Shifa.

„Un palestinian a fost ucis si mai multi raniti in atacul diminetii devreme”, a spus el prin telefon. Videoclipurile verificate de Reuters au aratat oameni cuprinsi de panica si plini de sange.

Tancurile israeliene au ocupat pozitii in jurul spitalului Nasser Rantissi, precum si al spitalului Al-Quds, a spus personalul medical.

Crucea Rosie Palestiniana a declarat ca fortele israeliene trageau in spitalul Al-Quds si au avut loc ciocniri violente, in urma carora o persoana a fost ucisa si 28 ranite, majoritatea copii.

Purtatorul de cuvant al armatei israeliene, locotenent-colonelul Richard Hecht a declarat, la o conferinta de informare, ca armata „nu trage in spitale. Daca vedem teroristii Hamas tragand din spitale, vom face ceea ce trebuie sa facem. Suntem constienti de sensibilitatea (a spitalelor), dar din nou, daca vedem teroristi Hamas, ii vom ucide”.

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a declarat ca Israelul a creat un grup operativ pentru a infiinta spitale in sudul Gazei. Pe 12 octombrie, Israelul a ordonat ca aproximativ 1,1 milioane de oameni din Gaza sa se deplaseze spre sud inaintea invaziei terestre.

Oficialii palestinieni au declarat vineri ca 11.078 de civili din Gaza au fost ucisi in lovituri aeriene si de artilerie incepand cu 7 octombrie. Ministerul de Externe al Israelului a declarat ca aproximativ 1.200 de israelieni, majoritatea civili au fost ucisi de Hamas.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Recent Posts

Kremlinul anunta ca exista discutii privind un posibil schimb de prizonieri care l-ar viza pe jurnalistul WSJ, Evan Gerskovici

Kremlinul a declarat luni ca au avut loc discutii cu Statele Unite in legatura cu…

48 de minute ago

„Dupa-amiaza memorabila in Bavaria”. Marile publicatii internationale scriu entuziasmate despre jocul Romaniei la EURO 2024

Marile publicatii si agentii internationale scriu entuziasmate despre meciul dintre Romania si Ucraina. "Dupa-amiaza memorabila…

O oră ago

Romania, 3-0 in meciul cu Ucraina. Video cu momentul primului gol. Zeci de mii de romani sunt pe stadion

Primul gol al echipei Romaniei in meciul cu echipa Ucrainei a fost marcat de Nicolae…

4 ore ago