Israelul se indreapta spre reimpunerea izolarii totale. A depasit pragul de 2.000 de infectari pe zi

externe

Ministerul Sanatatii israelian a informat marti ca s-au inregistrat 2.001 noi cazuri de coronavirus in ultimele 24 de ore, o cifra pe care autoritatile o considera drept limita pentru a reimpune izolarea totala, relateaza EFE, citata de Agerpres.

Se asteapta ca Ronni Gamzu, noul coordonator national pentru pandemia de coronavirus, sa prezinte in cursul zilei noul plan pentru stavilirea raspandirii celui de-al doilea val care deocamdata nu a reusit sa fie controlat, desi o buna parte a populatiei respecta normele de distantare fizica si purtarea mastilor sanitare.

Potrivit mass-media locale, intentia lui Gamzu ar fi sa evite cu orice pret reimpunerea izolarii totale, lucru ce parea iminent in ultimele saptamani si pe care insusi ministrul sanatatii, Yuli Edelstein, il credea „inevitabil” dupa depasirea pragului celor 2.000 de contagieri zilnice.

Numarul total al contagierilor se ridica in prezent la 64.649, de la detectarea primului caz in aceasta tara, la sfarsitul lunii februarie.

Dintre persoanele infectate, 321 sunt in stare grava, 97 avand nevoie de ventilatoare, in timp ce numarul deceselor a urcat deja la 480.

In prezent in Israel sunt impuse putine restrictii, unde nu exista limitari privind deplasarile iar majoritatea magazinelor sunt deschise. Totusi la sfarsit de saptamana este in vigoare un regim special, cu inchiderea partiala a centrelor comerciale, a barurilor care nu servesc mancare si a restaurantelor cu suprafete mari.

In ultimele saptamani a avut loc o ampla polemica intre executiv si comitetul parlamentar de raspuns la pandemie, care a anulat mai multe masuri anuntate de guvern, inclusiv inchiderea restaurantelor si a salilor de sport.

In strada s-au inmultit protestele impotriva premierului Benjamin Netanyahu pe care manifestantii il acuza ca a gestionat in mod iresponsabil pandemia si criza economica si ii cer demisia inclusiv pentru dosarele de coruptie impotriva sa.

Mai mult despre:

Comentarii: