Israelul se ofera sa continue acordul privind ostaticii, dar numai dupa ce teroristii Hamas vor elibera femeile si copiii pe care ii mai detin

externe

Israel, ultima sansa, acord, ostatici, atac, Rafah

Un oficial israelian a declarat ca este posibil ca mai multi ostatici sa fie eliberati in urmatoarele 2-3 zile, „dupa care fie vom relua operatiunile… fie vom ajunge la un acord ulterior”. In timp ce al cincilea grup de 10 ostatici israelieni eliberati se indrepta marti seara spre Israel din Gaza, negociatorii israelieni se aflau in Qatar pentru discutii privind o alta posibila prelungire a acordului de armistitiu care ar putea duce la eliberarea mai multor ostatici civili, in principal femei si copii, in urmatoarele zile.

De asemenea, se pare ca au avut loc discutii cu privire la un potential cadru mai larg pentru eliberarea ostaticilor de sex masculin. Armistitiul temporar, care a inceput vineri, se afla in prezent in cea de-a cincea zi si urmeaza sa se prelungeasca pentru a sasea zi, urmand ca astazi sa fie eliberati inca zece ostatici. Seful agentiei de spionaj Mossad, David Barnea, s-a aflat marti la Doha pentru discutii cu directorul CIA, William Burns, cu seful serviciilor de informatii egiptene, Abbas Kamel, cu prim-ministrul qatarez Mohammed Bin Abdul Rahman al-Thani si cu alti oficiali qatarezi, pentru discutii extinse privind ostaticii detinuti de Hamas si de alte factiuni teroriste din Gaza de la atacul din 7 octombrie.

Potrivit cotidianului The Times of Israel, o sursa din Qatar a declarat ca discutiile au ca scop „sa se bazeze pe progresul acordului de pauza umanitara prelungita si sa initieze discutii suplimentare despre urmatoarea faza a unui potential acord”.

Se asteapta ca Burns sa se concentreze pe eliberarea americanilor aflati intre ostatici si pe continuarea eliberarilor in general, ceea ce ar putea duce la eliberarea mai multor ostatici barbati si a primilor membri cunoscuti ai fortelor de securitate israeliene, a declarat un oficial american.

Intre timp, Barnea a transmis ca Israelul nu va accepta discutii privind un nou acord privind ostaticii inainte ca actualul acord sa fie implementat in totalitate si ca toate femeile si copiii ostatici sa fie eliberati, a declarat marti un oficial israelian.

„Ar putea fi posibil sa se ajunga la acorduri separate in jurul altor grupuri de ostatici, dar Israelul a precizat clar ca acest lucru se poate intampla doar dupa ce acordul actual este pe deplin implementat si toate femeile si copiii sunt eliberati”, a declarat oficialul.

Incetarea initiala a focului de patru zile, prima in peste sapte saptamani in razboiul Israelului impotriva Hamas, a inceput vineri si urma sa expire luni, cand a fost prelungita cu doua zile. Acordul, incheiat saptamana trecuta, prevedea eliberarea a 50 de femei si copii israelieni rapiti de Hamas in timpul atacurilor din 7 octombrie, in care au fost ucise 1.200 de persoane, majoritatea civili, si peste 240 au fost luate ostatice.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: