politica

Istoria de 29 de ani a lui Ludovic Orban in PNL. A pornit de jos, a urcat pas cu pas in ierarhia partidului. Azi a fost dat afara

Ludovic Orban a fost exclus vineri din PNL, partid in care s-a inscris in urma cu 29 de ani, urcand pas cu pas scara de putere a statului: a fost consilier local, apoi viceprimar al Capitalei, ministru al Transporturilor, parlamentar si prim-ministru. In 2014, a pierdut sefia PNL in fata Alinei Gorghiu, sprijinita de presedintele Klaus Iohannis. In 2017, a fost ales presedinte al PNL dupa o competitie cu Cristian Busoi. Anul acesta a candiat pentru un nou mandat si a pierdut in fata lui Florin Citu, candidatul sustinut, la fel ca Alina Gorghiu si Cristian Busoi, de seful statului. In ultima perioada, a criticat extrem de dur noua conducere liberala, pe presedintele Klaus Iohannis si perspectiva asocierii cu PSD la guvernare.

Ludovic Orban, de profesie inginer, a intrat in politica in 1992 ca membru al PNL- Aripa Tanara (PNL-AT), partid care s-a rupt din vechiul PNL (condus de Radu Campeanu) in vara anului 1990 la initiativa unui grup de tineri liberali format din Calin Popescu Tariceanu, Dinu Patriciu si Andrei Chiliman. Intre 1992 si 1996, Ludovic Orban ocupa functia de consilier local in Sectorul 3 al Capitalei, iar la alegerile locale din 1996 este ales consilier local la Sectorul 1. Dupa un an, demisioneaza.

In plina guvernare CDR, ocupa mai multe functii la stat: director de relatii publice in cadrul Agentiei de Politici Energetice (1997-1998), secretar general la Secretariatul de Stat pentru Persoanele cu Handicap (1998-1999), sef al Departamentului Informatiilor Publice al Guvernului (1999-2000) si Presedinte al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (martie 2000 – mai 2001).

In 1998, PNL-AT se intoarce in partidul-mama (PNL), iar Ludovic Orban devine membru in Consiliul National al PNL, apoi capata tot mai multa putere in partid. In 2002 este ales presedinte al filialei PNL Bucuresti. Dupa alegerile locale din 2004, devine viceprimarul lui Traian Basescu in fruntea Capitalei, in timpul Aliantei DA (PNL-PD).

In 2007, Alianta DA se destrama dupa iesirea PD din guvern, ca urmare a unui conflict cu premierul Calin Popescu Tariceanu. In locul ministrilor PD sunt numiti demnitari PNL, printre care si Ludovic Orban, titular la Transporturi. Guvernul Tariceanu rezista pana in decembrie 2008 cu sprijinul parlamentar al PSD.

In timpul mandatului ministerial, Orban a fost implicat intr-un accident de circulatie: a acrosat o minora de 14 ani si a plecat de la locul faptei. S-a prezentat la Politie abia dupa 29 de ore. Ca ministru, Ludovic Orban a inaugurat 50 de km de autostrada, precizeaza news.ro.

La congresul din 2009, Ludovic Orban a fost ales prim-vicepresedinte al PNL, candidand in echipa lui Crin Antonescu, cel care a reusit sa-l detroneze pe Calin Popescu Tariceanu de la sefia partidului. PNL tocmai pierduse alegerile parlamentare din 2008 si trecuse in opozitie. Ludovic Orban a rezistat in functia de prim-vicepresedinte numai un an, intrand in conflict cu Crin Antonescu. De altfel, Ludovic Orban a fost singurul liberal din conducerea partidului care s-a opus infiintarii USL in 2011, proiect lansat de Victor Ponta si de Crin Antonescu. “Amestecarea stangii cu dreapta nu este sanatoasa pentru democratia din Romania”, a motivat Ludovic Orban votul impotriva.

In decembrie 2014, Ludovic Orban a pierdut competitia pentru sefia PNL in fata Alinei Gorghiu, sprijinita fatis de Klaus Iohannis, proaspat ales presedinte al Romaniei. Sub conducerea Alinei Gorghiu, PNL (care inghitise si PDL) a pierdut usturator alegerile parlamentare din 2016 in fata PSD, partid condus la acea vreme de Liviu Dragnea. PNL a obtinut doar 20%, in timp ce PSD a atins 45%.

Pe fondul esecului electoral, Alina Gorghiu demisioneaza din fruntea partidului. In iulie 2017, Ludovic Orban e ales presedinte al PNL, dupa o competitie cu Cristian Busoi, alt favorit al presedintelui Klaus Iohannis. La Congresul de anul acesta, Alina Gorghiu si Cristian Busoi se regasesc in echipa premierului Florin Citu.

Ludovic Orban a incercat de doua ori sa ajunga primarul Capitalei, ambele demersuri fiind un fiasco. In 2008, s-a clasat abia pe locul patru intr-o competitie cu Sorin Oprescu (independent), Vasile Blaga (PD-L) si Cristian Diaconescu (PSD). In februarie 2016, PNL l-a desemnat din nou pe Ludovic Orban candidat la Primaria Bucurestiului. A renuntat la candidatura dupa ce DNA l-a pus sub acuzare pentru ca ar fi cerut 50.000 de euro de la omul de afaceri Tiberiu Urdareanu pentru campania electorala. Trimis in judecata, Ludovic Orban a fost achitat definitiv de Curtea Suprema.

In octombrie 2019, PNL, sub conducerea lui Orban, a reusit sa rastoarne Guvernul Dancila. Presedintele Klaus Iohannis l-a desemnat prim-ministru pe Ludovic Orban, care a condus un guvern minoritar pana in decembrie 2020, cand PNL, erodat de criza sanitara, a pierdut alegerile parlamentare in fata PSD. Totusi, PNL a ajuns la guvernare in coalitie cu USR PLUS si UDMR, cu Florin Citu premier. Ludovic Orban a devenit presedinte al Camerei Deputatilor, fiind la al treilea mandat in Parlament.

Dupa Congresul din 25 septemrbrie, la care a pierdut sefia partidului, Orban a renuntat si la functia de presedinte al Camerei Deputasilor, criticand constant, in termeni foarte duri, noua conducere a partidului, interventiile presedintelui Klaus Iohannis si, mai nou, alierea cu PSD la guvernare.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

7 ore ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

13 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

12 ore ago

SUA anunta noi sanctiuni in legatura transferurile de arme dinspre Coreea de Nord spre Rusia

Statele Unite au anuntat joi sanctiuni impotriva a doua persoane si trei companii din Rusia…

12 ore ago

Africa de Sud cere Curtii Internationale de Justitie sa ordone Israelului oprirea ofensivei in Rafah

Africa de Sud a cerut, joi, instantei superioare a ONU sa ordone oprirea ofensivei Israelului…

12 ore ago