Istoric: „Sotii Ceausescu au furat tot ce se putea desuruba din apartamentul din Palatul Elysee”. Episod rusinos, avertisment al presedintelui Frantei catre Regina Marii Britanii

news

Istoricul Madalin Hodor relateaza un episod rusinos pentru Romania din timpul dictaturii comuniste a lui Nicolae Ceausescu. Fostul sef al statului ar fi furat numeroase obiecte din Palatul Elysee in timpul unei vizitre oficiale in Franta. Presedintele francez de atunci a avertizat-o in acest sens pe Regina Marii Britanii, care urma sa ii primeasca si ea pe sotii Ceausescu.

„Periodic presa noastra rememoreaza intamplarea din timpul vizitei lui Nicolae Ceausescu la Londra din 1978. Fortata sa il primeasca pentru a parafa o afacere din domeniul aeronautic (era in joc un contract de 300 de milioane de lire, de care s-a ales praful ulterior datorita ideilor Carmaciului) Regina a detestat profund fiecare minut al vizitei. A marturisit ca atunci cand i-a zarit prin gradina palatului s-a ascuns dupa un tufis, ca sa nu fie nevoita sa schimbe vreun cuvant cu cei doi.

Se considera ca acesta este episodul rusinos al vizitei. Nu e nici pe departe asa. Cel mai rusinos e urmatorul: Regina a fost sunata cu putin inainte de vizita lui Ceausescu de presedintele francez Giscard d’ Estaing. Acesta i-a recomandat sa ascunda toate obiectele de oarecare valoare din apartamentul unde urmau sa fie cazati sotii Ceausescu deoarece ‘romanii (care fusesera in vizita oficiala in Franta) furasera absolut tot ceea ce se putea desuruba’. ‘Parca au fost hotii la Elysee!’. Regina a luat foarte in serios sfatul si a procedat ca atare.

Tovarasa Savanta de Renume Mondial a primit doar titlul de ‘profesor onorific’ la un colegiu de mana a doua din Londra. Nicio universitate din Anglia nu a putut fi convinsa de Foreign Office sa ii dea vreun titlu. Nici macar unul insignifiant. Nici una.

Desigur, daca citim literatura nostalgicilor, vom afla ca acesta a fost un moment inaltator. Un succes al lui Ceausescu si al diplomatiei romanesti. Nu a fost. Nu au putut fura mare lucru”, a scris Hodor pe Facebook.

Citeste si: S-a aflat dupa 40 de ani. Regina Angliei s-a ascuns in tufisuri ca sa nu mai aiba de a face cu Ceausescu

Regina Elisabeta a II-a s-a ascuns in tufisuri, in timpul vizitei lui Nicolae Ceausescu in Marea Britanie, pentru a evita intalnirea cu dictatorul roman, se afirma intr-o carte dedicata vietii reginei, citata de Express.

Astfel, conform lui Robert Hardman, autorul cartii „Our Queen”, regina s-a ascuns in spatele unui tufis din gradina Palatului Buckingham cand i-a vazut pe sotii Ceausescu indreptandu-se catre ea.

Nicolae si Elena Ceausescu au vizitat Marea Britanie in anul 1978. Ei s-au aflat la Londra timp de patru zile, beneficiind de cele mai inalte onoruri. Ei au fost intampinati chiar de catre regina la Victoria Station, principala gara din Londra, fiind apoi apoi plimbati cu caleasca regala.

Insa regina nu a fost deloc incantata de prezenta sotilor Ceausescu, astfel incat a incercat apoi sa ii evite. „In timp ce isi plimba cainii in gradina Palatului Buckingham, regina i-a vazut pe sotii Ceausescu indreptandu-se catre ea. Regina a decis ca cea mai buna miscare este sa se ascunda in spatele unui tufis in loc sa incerce sa poarte o conversartie politicoasa. Intamplarea a fost povestita chiar de catre regina, cativa ani mai tarziu”, a relatat Hardman in cartea sa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: