Italia: 13 gardieni retinuti pentru ca ar fi torturat detinuti minori

externe

Politia italiana a arestat 13 gardieni sub suspiciunea de tortura si maltratare a detinutilor minori, au declarat luni procurorii din Milano, potrivit Reuters.

Pe langa cei 13 gardieni, dintre care 12 lucreaza la centrul de detentie pentru minori Cesare Beccaria din Milano, alti opt ofiteri au fost suspendati, au precizat procurorii intr-un comunicat.

Inchisoarea pentru minori are 50 de gardieni, dar nu are director de 20 de ani. Inchisoarea nu a facut niciun comentariu imediat cu privire la arestari, in timp ce sindicatul principal al gardienilor a emis o declaratie in care a spus ca este „consternat” de stirile despre ancheta.

„Stim ca gardienii de la penitenciarele din toata Italia lucreaza cu profesionalism si umanitate… Cu toate acestea, ca intotdeauna, avem incredere ca justitia va face lumina in aceasta privinta cat mai curand posibil”, a spus sindicatul SAPPE.

Ancheta a pornit in urma rapoartelor ombudsmanului pentru drepturile detinutilor si s-a folosit atat de marturiile minorilor detinuti de sex masculin, cat si de interceptari telefonice si inregistrari ale camerelor de supraveghere din interiorul inchisorii, au spus procurorii.

Presupusele infractiuni au fost comise din 2022 pana in prezent, au adaugat acestia.

„Este o afacere dureroasa si o pagina neagra in (istoria) institutiilor”, a declarat procurorul sef de la Milano, Marcello Viola, intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca detinutii au fost incatusati, astfel incat nu se puteau proteja, si batuti astfel incat sa nu ramana urme.

„Suspectii credeau ca actiunile lor erau justificate ca fiind educative, ca raspuns la comportamentul rau al detinutilor, dar aceasta a fost violenta ilegala”, a declarat procurorul Letizia Mannella reporterilor.

Italia, ca si alte tari europene, a avut probleme repetate in inchisori, agentiile de monitorizare spunand ca anii de subfinantare au dus la supraaglomerare masiva si la conditii precare de viata pentru detinuti.

Cu toate acestea, in inchisorile din Italia sunt relativ putini tineri, desi numarul lor creste. Antigone, o organizatie de asistenta sociala a prizonierilor, a declarat ca la sfarsitul lunii februarie erau 532 de detinuti minori in 17 centre, fata de 381 in 2022.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: