Italia anunta ca 685.000 de migranti asteapta sa treaca marea din Libia. Raport al serviciilor de informatii – Associated Press

externe

Giorgia Meloni, islamizare, Europa, civilizatie

Rapoartele serviciilor de informatii indica faptul ca aproape 700.000 de migranti se afla in Libia, asteptand ocazia de a pleca pe mare spre Italia, a declarat duminica un lider din partidul Fratii Italiei, al premierului Giorgia Meloni, insa un oficial ONU pentru migratie a declarat ca acest numar nu este credibil.

Tommaso Foti, liderul Camerei inferioare a Parlamentului, a declarat pentru canalul de televiziune Tgcom24 ca serviciile secrete italiene au estimat ca 685.000 de migranti din Libia, multi dintre ei aflati in tabere de detentie, sunt nerabdatori sa traverseze Marea Mediterana centrala cu ambarcatiuni ale contrabandistilor.

Meloni spera ca o reuniune a Uniunii Europene, care va avea loc la sfarsitul acestei luni, sa genereze solidaritate concreta din partea  natiunilor UE in gestionarea numarului mare de migranti si solicitanti de azil care ajung in tarile de pe malul Mediteranei, inclusiv in Grecia, Cipru, Malta si Spania, precum si in Italia.

„Europa nu se poate uita in alta parte″, a declarat Foti.

In timp ce evaluarea serviciilor de informatii a starnit titluri alarmante in Italia, un purtator de cuvant al Organizatiei Internationale pentru Migratie a avertizat ca aceasta cifra pare sa confunde numarul estimat de migranti din Libia cu cei care cauta de fapt sa se indrepte de acolo spre Europa.

„Aceasta cifra pare a fi o estimare, pe care o dam si noi, a prezentei totale in Libia″, a declarat Flavio Di Giacomo pentru The Associated Press.

Dar din acest numar „doar o parte mica vrea sa plece si doar si mai putini reusesc sa plece” spre Europa, a spus Di Giacomo. De exemplu, multi migranti din Libia provin din Niger si Ciad, doua natiuni africane aflate la granita sudica a Libiei, si in cele din urma se intorc in tarile lor de origine, a spus el.

Estimarea serviciului italian de informatii „este ultima dintr-o lunga serie de alarme pe care le-am vazut in ultimii 10, 12 ani, care s-au dovedit a fi gresite″, a spus Di Giacomo. „Aceasta cifra nu pare a fi absolut credibila”.

Aproximativ 105.000 de migranti au ajuns in Italia pe mare in 2022.

De la inceputul acestui an si pana la 10 martie, au sosit aproximativ 17.600, inclusiv cateva mii care au debarcat in porturile italiene in ultimele zile. Acest numar este aproximativ triplu fata de cel inregistrat in aceeasi perioada in fiecare dintre cei doi ani anteriori, desi pandemia COVID-19 ar fi putut duce la mai putine calatorii.

Paza de coasta a Italiei a declarat ca a salvat peste 1.000 de migranti in largul sudului tarii in ultimele zile. Alte sute de persoane au ajuns pe micuta insula italiana Lampedusa, la sud de Sicilia, dupa ce au pornit din Tunisia, potrivit autoritatilor.

Avand in vedere ca insula are dificultati in a se ocupa de atat de multe persoane sosite intr-un timp scurt, autoritatile intentioneaza sa transfere sute dintre acestea cu ajutorul barcilor si al avioanelor catre alte adaposturi temporare pentru solicitantii de azil.

Duminica, alte trei cadavre au fost gasite in urma naufragiului din 26 februarie, chiar in largul peninsulei italiene, ridicand numarul cunoscut de morti in acel dezastru la 79 de migranti, a anuntat televiziunea de stat italiana. O ambarcatiune din lemn care plecase din Turcia s-a izbit de un banc de nisip pe o mare agitata in largul unei plaje din Calabria, varful peninsulei italiene.

Au existat 80 de supravietuitori, iar un numar nedeterminat de persoane ar fi fost date disparute si presupuse moarte.

Guvernul lui Meloni a respins criticile potrivit carora paza de coasta ar fi trebuit sa fie trimisa sa salveze pasagerii vasului atunci cand nava a fost observata prima data mai departe de coasta.

De ani de zile, Italia a incercat, cu succes limitat, sa determine Libia sa opreasca lansarea spre tarmurile italiene a barcilor de pescuit si a barcilor pneumatice nepotrivite ale traficantilor de persoane. Guvernele italiene au instruit si echipat paza de coasta libiana.

Dar traficantii din spatele retelelor de contrabanda continua sa opereze in mijlocul factiunilor politice si militante aflate in conflict din Libia.

Organizatia Internationala pentru Migratie si grupurile umanitare spun ca pasagerii ale caror ambarcatiuni sunt respinse de paza de coasta libiana sunt adesea trimisi in tabere de detentie, unde risca sa fie supusi la abuzuri, inclusiv tortura, pana cand familiile lor strang suficienti bani pentru ca migrantii sa poata pleca din nou pe mare.

Guvernul lui Meloni a ingreunat sarcina organizatiilor umanitare care opereaza ambarcatiuni de salvare de a efectua multe salvari in apele din largul Libiei, adoptand reguli care obliga navele sa debarce migrantii in porturile din nordul Italiei, intarziind intoarcerea lor pe mare.

Oricat de multi migranti ar pleca de fapt din Libia pe barcile contrabandistilor, „este un flux umanitar ingrijorator, deoarece oamenii mor pe mare″, a declarat purtatorul de cuvant al OIM, Di Giacomo.

Agentia ONU pentru migratie estimeaza ca aproximativ 300 de persoane au murit in acest an, sau au fost date disparute si presupuse moarte, dupa ce au incercat sa traverseze periculoasa ruta centrala a Mediteranei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: