Italia, cea mai grava seceta din ultimii 70 de ani. A fost declarata stare de urgenta in 5 regiuni nordice

externe

Italia a declarat stare de urgenta in cinci regiuni nordice din jurul fluviului Pad, pe fondul celei mai grave secete din ultimii 70 de ani, relateaza BBC, citat de news.ro.

Emilia-Romagna, Friuli-Venetia Giulia, Lombardia, Piemont si Veneto vor primi 36,5 milioane de euro sub forma de fonduri de urgenta pentru a combate deficitul de apa.

Seceta ameninta peste 30% din productia agricola a Italiei, potrivit sindicatului agricol Coldiretti. Mai multe municipalitati au anuntat deja ca vor rationaliza apa pentru a lupta impotriva secetei.

Vremea neobisnuit de calda si precipitatiile scazute din timpul iernii si primaverii au agravat deficitul de apa in nordul Italiei.

”Starea de urgenta are ca scop gestionarea situatiei actuale cu mijloace si puteri extraordinare”, a precizat Guvernul italian. De asemenea, Guvernul ar putea lua masuri suplimentare daca situatia nu se imbunatateste.

Fluviul Pad este cel mai lung fluviu din Italia, care curge de la vest la est pe o distanta mai lunga de 650 km. Fermierii din Campia Padului spun ca apa de mare sarata se infiltreaza acum in rau, distrugand recoltele.

In weekend, cel putin sapte persoane au murit dupa ce au fost prinse de o avalansa declansata de prabusirea ghetarului Marmolada din nordul Alpilor italieni. Premierul Mario Draghi a declarat ca incidentul a fost ”fara indoiala” legat de incalzirea globala.

Mai mult despre:

Comentarii: