Italia da vina pe grupul Wagner pentru cresterea migratiei

externe

Ministrul italian al Apararii, Guido Crosetto, a declarat, luni, ca numarul tot mai mare de migranti care traverseaza Marea Mediterana face parte din „razboiul hibrid” purtat de Rusia folosind mercenari in tarile care sprijina Ucraina, potrivit DW.

„Cred ca acum se poate spune cu siguranta ca cresterea exponentiala a fenomenului migrator cu plecare de pe tarmurile africane este, de asemenea, intr-o masura deloc nesemnificativa, parte a unei strategii clare de razboi hibrid pe care o implementeaza divizia Wagner, folosindu-si ponderea considerabila in unele tari africane”, a spus Crosetto intr-un comunicat.

Se crede ca Wagner opereaza in mai multe tari africane, inclusiv in Libia, Mali si Republica Centrafricana. Grupul a fost puternic implicat in eforturile Rusiei de a captura orasul Bahmut, din estul Ucrainei.

„Asa cum UE, NATO si Occidentul si-au dat seama ca atacurile cibernetice au facut parte din confruntarea globala pe care a deschis-o razboiul din Ucraina, acum ar trebui sa inteleaga ca frontul din sudul Europei devine, de asemenea, din ce in ce mai periculos”, a spus Crosetto.

Aproximativ 20.000 de persoane au ajuns in Italia pana in acest an, fata de 6.100 in aceeasi perioada a anului 2022, arata cifrele Ministerului italian de Interne. Numai in weekendul trecut 1.200 de oameni au ajuns pe tarmurile italiene.

Este o problema pentru guvernul premierului Giorgia Meloni, care a fost ales pe o platforma ferm anti-imigratie. La inceputul acestei luni, ea le-a cerut celorlalti lideri ai UE sa faca mai mult pentru a opri imigratia ilegala.

Meloni a spus ca bandele criminale si traficantii de persoane nu ar trebui sa poata controla fluxul de migranti si a avertizat asupra presiunii fara precedent din partea numarului de persoane care incearca sa ajunga in Europa.

Ministrul Apararii a cerut acum NATO sa ajute Italia sa faca fata cresterii sosirilor de imigranti.

„Alianta Atlantica devine mai puternica daca problemele care decurg din alegerile colective sunt, de asemenea, impartasite, dar risca sa se sparga daca tarile cele mai expuse represaliilor de diferite tipuri sunt lasate singure”, a spus Crosetto.

El a avertizat ca „imigratia necontrolata si continua” are potentialul „de a lovi tarile cele mai expuse, mai ales Italia, si alegerile lor geostrategice”.

Italia este un sustinator puternic al Ucrainei, trimitand ajutor si arme pentru a o ajuta sa se apere impotriva invaziei Rusiei.

Intr-un mesaj vocal postat pe canalul sau Telegram, seful Wagner, Evgheni Prigojin, a raspuns: „Nu avem idee ce se intampla cu criza migrantilor, nu ne preocupa”.

Insa ministrul de externe al Italiei, Antonio Tajani, a declarat agentiei de presa italiana ANSA ca multi migranti provin din zone „controlate de grupul Wagner”.

Politica guvernamentala de dreapta a lui Meloni de a trata ambarcatiunile cu migranti drept o problema de aplicare a legii, mai degraba decat una umanitara, a fost criticata in trecut. Mai ales dupa naufragiul din 26 februarie in care au murit peste 70 de oameni.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: