Italia interzice debarcarea a 35 de migranti barbati de pe navele de salvare

externe

Italia a permis navei de salvare Humanity 1, cu 179 de migranti salvati la bord, dintre care 100 de minori neinsotiti, sa ancoreze intr-un port din Sicilia, dar 35 de barbati nu au primit permisiunea sa debarce, informeaza Deutsche Welle.

Nava va ramane in port doar pentru a debarca minorii si pentru a acorda primul ajutor celor care au nevoie de ingrijiri medicale imediate, a declarat vineri ministrul de Interne Matteo Piantedosi.

Capitanul navei ar fi refuzat sa paraseasca portul Catania, in ciuda ordinelor.

„Am avut autoritatile sanitare la bord care au decis cine este suficient de slab, cine este caz medical urgent si cine nu”, a spus Till Rummenhohl, seful operatiunilor SOS Humanity, pentru DW.

„Oamenii nu sunt cu adevarat siguri ce li se intampla. Au un viitor incert. Le este frica sa nu fie impinsi inapoi din Italia, in apele internationale sau chiar in Libia. Aceasta este cea mai mare teama a lor”, a spus el.

SOS Humanity spune ca cei 35 de barbati de la bordul navei au „dreptul de a solicita azil si la o procedura formala de azil, care poate fi efectuata numai pe uscat”.

Mai tarziu, si nava Geo Barents, operata de Doctor fara Frontiere, a fost lasata sa acosteze in Catania.

Nava transporta 572 de persoane. Este de asteptat ca guvernul italian sa repete procesul, permitand doar minorilor si bolnavilor sa debarce.

Mai multe persoane de pe nave se simt rau din cauza expunerii prelungite la mare si a stresului.

Controversa in jurul navelor de salvare vine dupa ce noul guvern de extrema-dreapta al Italiei si-a inchis porturile tuturor acestor nave conduse de organizatii neguvernamentale. Piantedosi a insistat ca navele trebuie sa duca oamenii salvati pe mare in tarile ale caror steaguri le arboreaza.

Italia a raspuns doar solicitarilor Humanity 1, ignorand alte doua, cu sute de oameni la bord, in apele din apropiere. Nava a primit permisiunea sa acosteze numai dupa ce Germania si Franta au cerut Italiei sa acorde adapost migrantilor, promitand ajutor.

Piantedosi a descris astfel de nave drept „insule” aflate sub jurisdictia tarilor de pavilion.

Navele Rise Above si Ocean Viking, aflate in apele italiene, nu au primit un raspuns privind permisiunea de a intra intr-un port.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: