Italia: Livrarile de armament catre Ucraina se vor opri odata cu inceperea negocierilor de pace

externe

Livrarile de arme din Italia catre Ucraina se vor opri de indata ce vor incepe discutiile de pace privind incheierea invaziei ruse, a declarat, marti, ministrul italian al apararii in fata parlamentului, in timp ce parlamentarii au avizat decizia guvernului de a extinde ajutorul militar pe tot parcursul anului 2023, transmite Reuters.

Prim-ministrul Giorgia Meloni s-a angajat in repetate randuri sa sustina in continuare Ucraina, in ciuda frictiunilor din cadrul coalitiei sale de guvernamant si a opiniei publice divizate cu privire la problema aprovizionarii cu arme.

„Sunt constient ca ajutorul militar va trebui sa se incheie mai devreme sau mai tarziu si se va incheia cand vom avea discutiile de pace pe care le speram cu totii”, a spus ministrul Apararii, Guido Crosetto, Senatului.

La inceputul acestei luni, cabinetul Italiei a adoptat un decret care ii permite sa continue sa aprovizioneze Ucrainei cu arme, fara a solicita aprobarea oficiala din partea parlamentului pentru fiecare nou transport.

„Nu exista nicio indoiala ca toti dorim pace, dar acest obiectiv nu poate fi urmarit fara a oferi asistenta unei tari care se confrunta cu o agresiune unilaterala cu incalcarea dreptului international”, a spus Crosetto.

Sub administratia anterioara condusa de Mario Draghi, guvernul Italiei a aprobat cinci transporturi de arme catre Ucraina, mentinand un secret de stat cu privire la detaliile livrarilor. Crosetto a spus ca va urma aceeasi abordare.

In noiembrie, un oficial al coalitiei de guvernare a declarat pentru Reuters ca Italia pregateste un al saselea pachet de ajutor militar, inclusiv sistemele de aparare aeriana cerute de Kiev. Dar pachetul nu a fost inca aprobat.

In urma unei dezbateri asupra comentariilor lui Crosetto, Senatul a aprobat, cu 143 de voturi la 29, o rezolutie prin care aproba transporturile de arme catre Ucraina, asa cum a fost convenit cu aliatii NATO si UE.

Rezolutia, elaborata de coalitia de guvernamant – Fratii Italiei a lui Meloni, Liga lui Matteo Salvini, si Forza Italia al lui Silvio Berlusconi, a indemnat si guvernul sa intensifice eforturile diplomatice pentru pace.

Si Salvini, si Berlusconi au fost mai nehotarati decat Meloni in ceea ce priveste sustinerea Ucrainei, avand in vedere legaturile lor istorice cu Rusia si presedintele Vladimir Putin. Dar pana acum, ei au respectat in mare masura linia premierului.

Unele grupuri de opozitie, inclusiv Miscarea 5 Stele de stanga, au depus rezolutii alternative care nu au fost supuse la vot, care au cerut oprirea aprovizionarii cu arme si o concentrare mai mare pe ajutorul umanitar si eforturile de mentinere a pacii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: