Italia primeste trei nave cu migranti dar declara ca nu schimba pozitia fata de ONG-urile care opereaza in Mediterana

externe

Italia a permis, vineri, acostarea a trei nave de salvare a migrantilor, in contextul conditiilor meteo nefavorabile, a justificat sambata guvernul de la Roma, dand asigurari ca nu este vorba de o schimbare de pozitie a executivului in privinta ONG-urilor umanitare ce opereaza in Mediterana, informeaza AFP citata de Agerpres.

Geo Barents, nava organizatiei Medici fara Frontiere (MSF, Medecins sans Frontieres), ar urma sa acosteze duminica dimineata in portul Salerno (sud), pentru a debarca acolo 248 de migranti salvati in mai multe operatiuni in ultimele zile.

Nava germana Louise-Michel a sosit vineri pe insula italiana Lampedusa cu 33 de migranti la bord.

La randul sau, Humanity 1, nava sub pavilion german a ONG-ului SOS Humanity, trebuie sa ajunga in Bari (est) in urmatoarele ore, dupa ce a salvat 261 de persoane.

„In privinta imigratiei, nicio schimbare de pozitie”, a sustinut sambata o sursa din Ministerul de Interne italian. Ministerul „si-a dat acordul pentru intrarea navelor (in apele italiene) pentru ca se apropie vremea rea si conditiile de navigare ar fi pus rapid in pericol persoanele la bord”, a adaugat sursa.

Acestea sunt primele nave primite de Italia dupa refuzul ei, in noiembrie, de a lasa sa debarce sute de migranti salvati si luati in grija de mai multe nave umanitare, printre care Geo Barents.

La presiunile UE, guvernul condus de prim-ministrul de extrema dreapta Giorgia Meloni acceptase debarcarea celor mai vulnerabili migranti salvati, continuand sa refuze intrarea in porturile sale pentru Ocean Viking, nava ONG-ului SOS Mediterranee, primita in final in Franta.

Italia, a continuat sursa din cadrul Ministerului de Interne, continua sa denunte „actiunile provocatoare si riscante” ale ONG-urilor, care „favorizeaza intrarea in Italia a unor migranti economici, care nu au niciun drept sa intre si sa ramana in Italia”.

Italia a constatat anul acesta o crestere migratiei pe cale maritima, potrivit cifrelor Ministerului de Interne, cu 97.236 de persoane sosite pe coastele sale incepand cu 1 ianuarie 2022, comparativ cu 63.000 si 33.000 in aceeasi perioada a anilor 2021 si 2020, ani de criza sanitara.

O larga majoritate dintre acesti migranti sunt salvati de paza de coasta italiana, insa Roma a criticat puternic operatiunile de salvare ale navelor inchiriate de ONG-uri umanitare.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: