Italia va reintroduce energia nucleara pana in 2030. Cu ce provocari majore vine aceasta masura

Italia este pe cale sa reintroduca energia nucleara pana in 2030, marcand o schimbare semnificativa in politica energetica nationala. Ministrul Mediului si Securitatii Energiei, Gilberto Pichetto Fratin, a intarit angajamentul guvernului, afirmand ca „pana in 2030, vom avea energie nucleara in Italia, sunt convins”, relateaza Euractiv.
Consiliul de Ministri al Italiei a aprobat vineri un plan de relansare a energiei nucleare, inversand pozitia antinucleara consolidata de referendumurile din 1987 si 2011.
Pichetto Fratin a subliniat ca aceasta initiativa marcheaza o abatere clara fata de programele nucleare anterioare. „Ne uitam la fuziune si fisiunea de noua generatie cu instrumente complet diferite in comparatie cu centralele nucleare din trecut”, a spus el.
Decizia face parte din strategia mai ampla a Italiei de a consolida securitatea energetica si de a indeplini obiectivele de decarbonizare prezentate in Planul national integrat pentru energie si clima.
In acest cadru, se preconizeaza ca energia nucleara va contribui cu intre 11% si 22% din furnizarea de energie electrica a tarii pana in 2050. Proiectiile guvernamentale sugereaza ca aceasta schimbare ar putea economisi pana la 17 miliarde EUR in costuri de decarbonizare pana la jumatatea secolului.
Strategia se concentreaza pe tehnologii avansate, inclusiv reactoare modulare mici (SMR), microreactoare si tehnologie de fisiune de a patra generatie. Planul include, de asemenea, investitii in fuziunea nucleara.
Pentru a accelera implementarea, Consiliul de Ministri a aprobat o lege de abilitare care va fi inaintata Parlamentului spre aprobare finala. Ministrul Mediului si Securitatii Energetice, Gilberto Pichetto Fratin, a indicat ca este asteptata o dezbatere cuprinzatoare si si-a exprimat speranta pentru aprobarea legii pana in toamna sau la sfarsitul anului.
Daca va fi aprobata, guvernul va avea la dispozitie 12 luni pentru a elabora si a adopta decrete legislative care reglementeaza intregul ciclu al energiei nucleare, de la cercetare si selectia amplasamentului pana la constructia de centrale si reciclarea combustibilului nuclear.
In ciuda acestui calendar ambitios, renasterea nucleara prezinta provocari majore, in special in ceea ce priveste amplasarea centralelor si gestionarea deseurilor radioactive. Guvernul intentioneaza sa infiinteze un depozit centralizat de deseuri nucleare si sa evalueze dezafectarea sau potentiala reutilizare a fostelor site-uri nucleare.