Iulian Bulai nu se lasa: „La varful TVR exista o caracatita de tip semi-mafiot prin care aceasta televiziune este capusata”

politica

Presedintele Comisiei de cultura, arte si mijloace de informare in masa din Camera Deputatilor, Iulian Bulai (USR PLUS), afirma ca la varful TVR exista „o caracatita de tip semi-mafiot prin care aceasta televiziune este capusata”. El continua sa critice modul in care a fost realizat programul de Revelion.

„Eu am fost printre primii care am criticat ce urma sa se intample la TVR, prin prisma costurilor de productie, care din surse din TVR si anume mai multi membri ai Consiliului de Administratie, productia respectiva a fost facuta catre doua firme private, dar a fost executata cu oamenii din TVR si cu resursele din TVR, ceea ce mi se pare absolut strigator la cer.

A fost un program care a subminat toata campania de protejare impotriva noului coronavirus si a subminat toate masurile promovate in spatiul public de protejare a persoanelor si a facut bascalie despre absolut tot ce inseamna masuri de protectie, masca, distantare sociala, actiuni care sunt menite sa ne protejeze impotriva acestui dusman invizibil, noul coronavirus. Sa fim foarte bine intelesi, sunt pentru libertate de exprimare nemarginita, sunt pentru ca media sa faca bascalie de politicieni, sa rada de noi cand gresim, dar ce s-a intamplat la TVR in noaptea de Revelion a fost mai mult decat atat, a fost o rafuiala personala intre actorii respectivi si alti actori sociali sau politici din statul roman”, a declarat Bulai la RFI.

„O sa va spun care este problema cea mai mare in Televiziunea Romana si anume ca 90 din posturile de conducere de top din TVR sunt ocupate in momentul de fata prin interimat, ceea ce inseamna ca exista o caracatita de tip semi-mafiot prin care aceasta televiziune este capusata, pentru ca daca nu ai angajati permanenti in posturi de conducere de top, ii poti santaja si controla.

(…) Ideea nu e sa plece oamenii PSD, ca sa vina oamenii PNL si oamenii USR. Este nevoie de o reforma sistemica, o reforma care sa creeze structuri care dureaza, indiferent cine vine la putere, dar care in primul rand au grija de aceasta institutie (…). Noi ca Parlament care exercitam control parlamentar, sa se stie foarte clar, nu control pe continutul editorial al Televiziunii, trebuie sa ne asiguram ca urmatoarea conducere va fi puternica si independenta de orice partid”, a mai spus Bulai.

Sefa TVR, Doina Gradea, a transmis luni un mesaj public, adresat deputatului Iulian Bulai, in legatura cu revoltatorul program difuzat de TVR 1 in noaptea de Revelion. Ea sustine ca este atacata „independenta editoriala a TVR”.

„Amenintarea directa a unui sef de institutie din partea unui parlamentar este o situatie fara precedent si foarte periculoasa. Mai in clar, este cel mai grav atac al politicului asupra independentei editoriale a Televiziunii Romane. Pentru ce, care e scopul? Veti ‘curata’ (am imprumutat termenul folosit de dumneavoastra) toti PSD-istii din TVR – inainte de a va intreba cum veti face asta, am si alte curiozitati: cum veti identifica PSD-istii, prin ce metode? Si ce alta institutie de presa va urma dupa TVR?… Domnule deputat Bulai, aveti idee catre ce alunecati dumneavoastra aici?”, sustine Gradea.

In incheierea mesajului, Gradea ameninta ca progranul de Revelion ar putea fi reluat: „In buna traditie a Televiziunii Romane, din respect pentru telespectatori, va facem cunoscut ca, sub genericul devenit brand ‘Daca doriti sa revedeti’, managementul TVR 1 si TVR 2 poate decide sa reprogrameze programul de Revelion”.

Citeste si: „Sterge-m-as eu cu masca aia undeva!”. Sefii TVR, chemati sa dea socoteala pentru Revelionul TVR: „Incepe curatenia”

„Deputatul Iulian Bulai (Presedintele Comisiei pentru Cultura, Arte, Mijloace de Informare in masa din Camera Deputatilor) spune pe Facebook ca ‘Doina Gradea trebuie sa plece’. Am parcurs textul sa aflu motivele pentru care domnul Bulai cere asta si m-am lamurit. Ca mesajul meu sa fie clar si sa nu ne pierdem in amanunte, iata parerea mea:

1. ‘Pe banii nostri, TVR 1 a avut de Revelion un program plin de bascalie la adresa a tot ce inseamna pandemie’, e de parere domnul deputat Bulai . Mi-e greu sa cred ca domnia sa nu stie ce inseamna bascalie dar daca, totusi, ii scapa sensul, ii pot spune ca bascalia e una, satira e altceva. Daca la bascalie se pricepe oricine (poate si dl. Bulai, nu stiu, nu-l cunosc) la satira nu toata lumea. Tocmai de aceea, pentru programul de Revelion, TVR a apelat la doi cunoscuti umoristi, Mugur Mihaescu si Radu Pietreanu: pentru a face comedie. Deci umor, satira, comedie, nu bascalie.

2. Eu nu am intervenit in propunerile de programe TVR pentru seara de Revelion. Experienta de zeci de ani in televiziune m-a invatat ca cenzura (voi reveni la acest cuvant) nu duce la nimic bun. Responsabilii TVR care au decis includerea acestui show in seara de Revelion isi asuma acest program iar din cifrele de audienta rezulta ca nu a fost o alegere gresita. De altfel, acum, chiar la ora la care scriu acest raspuns, presa, facebook, mediul online, sunt efervescente pe marginea acestui subiect. Ceea ce, oricat ar parea de curios, e bine pentru Televiziunea Romana.

3. As reaminti aici, in treacat, ca Televiziunea Nationala a fost inca de la debutul pandemiei (si continua sa fie) alaturi de autoritati, in prima linie in lupta cu noul coronavirus SARS- CoV2. Dar asta nu inseamna ca nu putem rade pe marginea acestui subiect. Nimic nu este tabu cand vine vorba de umor. De pilda, exista in Statele Unite un show numit Saturday Night Live care ridiculizeaza, satirizeaza, rade de oricine e important si cunoscut, de la vedeta Hollywood la politicieni. Iar noi privim cu admiratie spre Statele Unite si am vrea sa facem televiziune ca ei – puteti contrazice asta, domnule deputat Bulai?

4. Acest program de Revelion nu a incalcat Legea 41/1994, in baza careia Televiziunea Romana functioneaza, si nici legislatia audiovizuala. Cu respectul pe care-l port alesilor din Parlamentul Romaniei, membrilor Comisiilor de Cultura, va rog sa considerati ca televiziunea publica este si poate fi oricand un subiect al discutiilor oficiale, nu al declaratiilor pe Facebook. Televiziunea publica nu este o tema de dezbatere politica – in trecut, politicul a asistat la acumularea de datorii de peste 150 de milioane de euro. Partea buna este ca, de trei ani, aceasta problema nu mai exista si TVR inregistreaza un profit real. (n.m.: acest punct a fost un respiro pentru punctul cinci, cel final)

5. In punctul dumneavoastra de vedere, domnule deputat Iulian Bulai, exista insa ceva ce mi-a atras atentia, ceva grav. ‘Voi chema in curand la Parlament reprezentantii CNA pentru a ne oferi un punct de vedere asupra acestei situatii. Firea, Olguta si Dancila au plecat. Doina Gradea trebuie sa plece din TVR si sa ia cu ea si pe partenerii PSD care au mai ramas acolo. Ne intalnim in sesiune ordinara in februarie si incepem curatenia’ – frazele dumneavoastra, incepand cu tonul imperativ si pana la esenta lor, tradeaza vorbele unui mic dictator.

Amenintarea directa a unui sef de institutie din partea unui parlamentar este o situatie fara precedent si foarte periculoasa. Mai in clar, este cel mai grav atac al politicului asupra independentei editoriale a Televiziunii Romane. Pentru ce, care e scopul? Veti ‘curata’ (am imprumutat termenul folosit de dumneavoastra) toti PSD-istii din TVR – inainte de a va intreba cum veti face asta, am si alte curiozitati: cum veti identifica PSD-istii, prin ce metode? Si ce alta institutie de presa va urma dupa TVR?… Domnule deputat Bulai, aveti idee catre ce alunecati dumneavoastra aici?

Bref, ar trebui sa recititi si sa reflectati la gravitatea vorbelor dumneavoastra iar daca veti recunoaste ca ati gresit, va voi accepta scuzele. Voi ramane insa cu mirarea ca un om atat de tanar cum sunteti ar dori reintroducerea cenzurii. Dar, atentie!, sa nu ziceti ca nu v-am spus, cenzura poate face mari servicii umorului si se poate intoarce impotriva celui care o dicteaza.

In incheiere, va urez un An Nou cu inspiratie si echilibru!”, a transmis, luni, Doina Gradea.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: