Iulian Chifu, pozitionare surprinzatoare in tabara lui Plahotniuc. Il citeaza pe Dan Dungaciu: „Nu poti sa-l elimini pe Bashar al Assad aliindu-te cu ISIS”

politica

Iulian Chifu, fost consilier prezidential in mandatul lui Traian Basescu, se pozitioneaza in tabara oligarhului Plahotniuc in cadrul conflictului major de la Chisinau.

„La Chisinau, formula negociata pe colt de masa, cu Kozak mediator si urme de comisari europeni si telefoane si emisari germani a facut ca intregul domeniu al securitatii si apararii sa treaca la PSRM, la pro-rusii lui Dodon. Ministerul Apararii, Ministerul Reintegrarii si Serviciul de Informatii si Securitate dat pe fata sub control rus, dar si presedintia Parlamentului, adica o alta cheie de control, a lui Igor Dodon”, scrie Iulian Chifu pentru deschide.md, preluat de Publika TV, post detinut de Vladimir Plahotniuc.

Ori, potrivit autorului, atunci cand se creaza o coalitie, chiar si de scurta durata, controlul in stat trebui sa fie impartit in mod egal.

„Practic pro-europenii de la Chisinau s-au urcat la volan intr-o masina in care nu au nici cheia, nici franele. Au reusit sa o deschida, impreuna cu pro-rusii socialisti, care i-au lasat sa preia toata responsabilitatea conducerii guvernarii, dar care pastreaza cuiul lui Pepelea al cheii de contact si au taiat franele. Iar coalitia merge intr-o directie fara perspective, asumata ca fiind conjuncturala si vindicativa – eliminarea Oligarhului si a intregului sau sistem. Cu ce costuri pentru soferul care va incasa blamul final?”, explica analistul.

Fostul consilier prezidential de la Bucuresti mai spune ca o alta mare greseala comisa de PAS cu DA este faptul ca le-au dat socialistilor si functia de presedinte al Parlamentului.

„Fara solutii de iesire din criza si respingand apelurile la dialog venite de la toate cancelariile, coalitia de mezalianta a batut palma intr-o varianta mixta, in care isi asuma guvernarea – mai putin posturile cheie legate de securitate, aparare si federalizare – si au dat si a doua pozitie din Republica Moldova dupa Presedinte, Presedintia Parlamentului. Pentru ca, potrivit Constitutiei, ordinea de precadere in stat este Presedinte, Presedinte al Parlamentului, Premier, deci coalitia a luat doar cea de a treia functie in stat. Fara cheie de control.”

„O sa spuneti ca e bine, nu s-a realizat dezideratul Rusiei, cerut de Dodon explicit la negocierile cu Plahotniuc si santajul contra anularea dosarelor sale din Rusia. Moscova a cerut Externele, Apararea, federalizarea Republicii Moldova, la care Dodon a adaugat Internele pentru el si cate un milion de dolari pe luna zice-se pentru partid, pe care sa nu-i mai plateasca Vladimir Putin prin vicepremierul sau catre socialisti, ci direct Plahotniuc. Asa rezulta din inregistrarile „trucate”, care l-ar trimite pe actualul presedinte in spatele gratiilor. Nu. Externele au ramas la Nicu Popescu – o excelenta alegere, probabil cea mai buna din Guvern – iar noul sef socialist pro-rus al SIS-ul nu a putut fi inca numit. In schimb, Zenaida Greceanai e Presedintele Parlamentului, garantandu-i lui Dodon ca poate bloca orice nu-i convine acum si in viitor, chiar daca o majoritate (alta decat cu socialistii pro-rusi) ar vota legi sau numiri. Dodon a mai facut-o, a fost suspendat pentru asta, dar succesorul sau e azi tocmai seful partidului pro-rus, deci nu va semna in locul sau. Cheia de control a disparut.”

Iulian Chifu mai spune ca poti sa ai cel mai impecabil Guvern, dar puterea acum este in mainele presedinteului pro-rus.

„Daca Presedintele iti poate bloca oricand – ilegal si neconstitutional – orice numire sau lege sau initiativa, sigur nu poate fi vorba despre o afacere buna, ci de naivitate si neprofesionalism. Iar a doua cheie de control, Curtea Constitutionala, a fost aruncata pe geam prin ignorarea deciziei de dizolvare a Parlamentului dupa 90 e zile. Mai grav, orice actiune a Guvernului intra in responsabilitatea pro-europenilor de la ACUM, care risca sa se trezeasca in situatia pe care Dan Dungaciu a descris-o plastic: nu poti sa-l elimini pe Bashar al Assad aliindu-te cu ISIS. Si asta dand Rusiei pe fata cu toata zona de securitate pe Prut si la granita Ucrainei, amenintand grav interesele de securitate nationala ale ambilor tai vecini, Romania si Ucraina”, a mai adaugat Chifu.

Comentarii: