news

Iulian Ghergut a fost eliberat si a ajuns in tara. El fusese rapit in urma cu 8 ani in Burkina Faso

Romanul Iulian Ghergut, rapit in unrma cu opt ani in Burkina Faso, a fost eliberat si a ajuns in tara. MAE a tinut sa transmita multumiri autoritatilor din Maroc.

Comunicatul MAE

„In continuarea precizarilor de presa ale Ministerului Afacerilor Externe privind demersurile permanente efectuate de catre Celula de criza interinstitutionala, constituita din Ministerul Afacerilor Externe si institutiile competente, in rezolvarea situatiei cetateanului roman Iulian Ghergut, rapit in Burkina Faso, Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca acesta a fost eliberat si se afla, la acest moment, in siguranta, pe teritoriul Romaniei.

Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca rezultatul actiunii finalizate astazi prin aducerea in tara a cetateanului roman Iulian Ghergut este rezultatul muncii depuse de catre toate institutiile din cadrul Celulei de criza interinstitutionala, care au efectuat demersuri permanente pentru eliberarea cetateanului roman, pe toate palierele si canalele politico- diplomatice.

Ministerul Afacerilor Externe foloseste acest prilej pentru a adresa multumiri, in numele autoritatilor romane, tuturor partenerilor externi, in mod special autoritatilor marocane, pentru sprijinul important acordat in vederea solutionarii acestui caz extrem de complicat”.

Romanul a fost luat ostatic pe 4 aprilie 2015, dupa o ambuscada asupra masinii de teren pe care o folosea la patrulare. El lucra ca agent de securitate la o mina de mangan din Tambao, in nordul statului african Burkina Faso.

Ghergut este originar din satul Traian, comuna Sambaoani, judetul Neamt.

Rapirea a fost revendicata de gruparea islamista Al-Mourabitoun.

In iulie 2017, Aripa al-Qaida din Mali a dat publicitatii o inregistrare video cu sase ostatici straini, printre care se afla si Iulian Ghergut. Romanul facea apel la autoritatile din tara sa il ajute, insa pozitia oficiala a Statului roman a fost ca nu plateste rascumparari pentru cetatenii rapiti.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Campanie disperata de imagine: Ciolacu merge sa il viziteze pe Florin Piersic la spital. Si Piedone s-a agatat de imaginea lui Piersic

Premierul Marcel Ciolacu ii face duminica o vizita actorului Florin Piersic, care este internat in…

5 minute ago

Cod galben de ploi torentiale pentru 14 judete. Temperaturile scad sub nivelul obisnuit al perioadei

ANM a transmis o noua avertizare de vreme rea. Potrivit meteorologilor, 14 judete sunt vizate…

12 minute ago

Elvetia a castigat concursul Eurovision dupa o mare finala controversata, marcata de proteste si o descalificare. Castigatorul a spart trofeul in timpul ultimei interpretari

Reprezentantul Elvetiei a castigat editia cu numarul 68 a concursului Eurovision in urma unei competitii…

21 de minute ago

„Acest gest a facut istorie”: Ceasul oferit de Fidel Castro actritei italiene Gina Lollobrigida urmeaza sa fie scos la licitatie

A fost unul dintre cele mai neobisnuite interviuri: reporterul - fosta vedeta de film italiana…

O oră ago

Peste 300 de oameni au murit in Afganistan in urma inundatiilor. Autoritatile au declarat stare de urgenta

Peste 300 de oameni au murit in urma inundatiilor din mai multe provincii din Afganistan,…

O oră ago

Prima persoana care a primit un transplant de rinichi de porc modificat genetic a murit la aproape 2 luni de la operatie

Primul beneficiar al unui transplant de rinichi de la un porc modificat genetic a murit…

2 ore ago