Izolete la pret de automobil. DNA declanseaza anchete, promisiunea lui Iohannis devine realitate: „Nimeni nu va scapa nepedepsit”

news

Procurorii DNA au inceput sa ancheteze achizitiile dubioase realizate de Unifarm in perioada starii de urgenta. Libertatea anunta ca DNA solicita documente privind achizitia unor izolete la pret de automobile.

Libertatea scrie ca Unifarm a cumparat izolete la pret de 80.000 de lei bucata, „practic pretul unui automobil”. Cand Unifarm a incercat sa le ofere Ministerului Sanatatii, oficialii din MS si-au dat seama ca ele nu pot fi cumparate nici macar intr-o achizitie cu dedicatie, pentru ca e prea mult.

Izoletele pentru Republica Moldova au fost cumparate de la alta firma, la pret de 20.000 de lei, de 4 ori mai putin decat cel cu care le-a luat Unifarm.  Pe acest fond, DNA a deschis mai multe dosare. De cateva zile, procurorii anticoruptie au solicitat documente atat la Unifarm, cat si la Ministerul Sanatatii.

Mai multi angajati din Unifarm au dat deja declaratii la DNA, printre ei numarandu-se, potrivit informatiilor ziarului, inclusiv directorul financiar al companiei Ministerului Sanatatii.

Odata cu inceputul pandemiei COVID-19, Unifarm a devenit unul dintre principalele surse de cheltuire a banului public din Sanatate. In prima instanta, Unifarm a cheltuit rapid 70 de milioane de lei, iar apoi i s-a dat un credit de 1,15 miliarde de lei de la Eximbank, din care a cheltuit deja 600 de milioane de lei, cam jumatate din suma garantata de catre stat.

Profitand de starea de urgenta, aceste achizitii au fost facute fara licitatii, prin intelegeri dubioase: 2,2 milioane de masti achizitionate la un pret dublu de Unifarm, prin doi intermediari, importator fiind firma sotiei unui fost ofiter SRI si 1,2 milioane de masti de la un producator de pampersi din China, aduse la Unifarm printr-o firma ai caror actionari au avut afaceri offshore cu dr. Streinu-Cercel. Mastile au fost declarate neconforme de catre UE si au trebuit retrase, in ciuda faptului ca au costat 18 lei pe bucata, un pret de masti profesionale, pentru personalul medical.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, pe 28 aprilie, ca achizitiile de echipamente medicale vor fi verificate „pana la ultima centima”.

Intrebat, intr-o conferinta de presa, despre suspiciunile aparute in spatiul public privind achizitiile, Iohannis a dat asigurari ca acestea vor fi verificate in amanuntime.

„Am discutat din capul locului aceste chestiuni si am cerut atentie. Acolo unde s-au facut achizitii directe am solicitat atentie maxima. Nu peste tot a fost posibil sa se achizitoneze echipamente la pretul de dinainte de criza. Acolo unde au aparut semne de intrebare am solicitat clarificari pana la ultima centima si asa se va intampla”, a declarat Iohannis.

„Nimeni nu va scapa nepedepsit, care a incercat sa se imbogateasca prin coruptie pe seama epidemiei. In aceasta luna si jumatate au existat, posibil, exagerari, speculatii, ele vor fi gasite, vor fi depistate si vor plati. Aceste lucruri nu poti fi facute de parchete de pe o zi pe alta. Dar, aviz celor amatori, lucrurile se misca. Cu siguranta Parchetele vor veni la final cu toate datele relevante. Sa nu-si imagineze cineva ca Romania este tara nimanui. Avem domnia legii, acest lucru este foarte clar”, a mai spus Iohannis.

Mai mult despre: ,

Comentarii: