externe

Jack Lew a fost confirmat in functia de ambasador al SUA in Israel. Postul era vacant din iulie

Senatul american l-a confirmat pe fostul secretar al Trezoreriei, Jack Lew, drept noul ambasador al SUA in Israel, potrivit BBC.

Presedintele Joe Biden l-a nominalizat pe Lew, un evreu ortodox care a ocupat functii importante in administratiile anterioare, in septembrie. Casa Alba a cerut Congresului sa-l confirme rapid dupa atacul Hamas, deoarece „reprezentarea diplomatica la nivel inalt” este „critica”.

Senatul a votat in mare masura pe linii de partid, democratii si doi republicani sustinand alegerea lui Lew, care avea nevoie de o majoritate simpla in Senat pentru ca numirea sa sa fie confirmata.

Crescut intr-o familie evreiasca din New York, Jack Lew, in varsta de 68 de ani, nu a iesit prea mult in evidenta, desi a avut o cariera importanta.
Sub presedintii Bill Clinton si Barack Obama, a condus Biroul de Management si Buget, care supravegheaza cererile de buget ale presedintelui. A servit mai tarziu timp de un an ca sef de cabinet al presedintelui Obama la Casa Alba, una dintre cele mai influente pozitii din cabinet. Expert bugetar, a fost numit apoi secretar al Trezoreriei in 2013 si a ocupat acest post pana in 2017.

Lew a vorbit anterior in favoarea unei solutii cu doua state. El a criticat deschis Israelul si pe premierul Benjamin Netanyahu, in timp ce lucra in administratia Obama. El a aparat, de asemenea, decizia SUA din 2016 de a nu se opune condamnarii de catre Consiliul de Securitate al ONU a coloniilor israeliene de pe terenul ocupat.

Cu toate acestea, in timpul recentei sale audieri, Lew a spus ca „a fost toata viata profund ingrijorat de supravietuirea statului Israel”. Crescand, a spus el, familia sa a crezut profund in crearea si apararea unei patrii evreiesti.

„In acest moment, nu exista o misiune mai mare decat sa mi se ceara sa consolidez legaturile dintre Statele Unite si statul Israel si sa lucrez pentru pace intr-o regiune care a cunoscut atat de mult razboi si distrugere”, a spus el in deschiderea declaratie in fata Comisiei de Relatii Externe a Senatului.

Lew a spus ca, in calitate de ambasador, va lucra „pentru a pune capat atacurilor oribile ale Hamas” si va asigura ca Israelul are tot „ce are nevoie pentru a se apara”. El a spus ca se va stradui sa-i ajute pe captivii americani sa se intoarca acasa.

El a mai spus ca va face tot ce ii sta in putere pentru a opri extinderea conflictului, pentru a ajuta palestinienii nevinovati prinsi in Gaza si pentru a impiedica influenta Iranului, pe care l-a numit „o amenintare la adresa stabilitatii regionale si a existentei Israelului”.

Democratii din Senat au subliniat dorinta de a-l numi pe Lew in postul de ambasador cat mai repede posibil. Republicanii, insa, au exprimat rezerve si, in unele cazuri, ostilitate fata de numire.

In timpul audierii sale, Lew a avut discutii cu republicanii privind aportul sau la Acordul nuclear cu Iranul.

Acordul, care a inclus Regatul Unit, SUA si mai multe tari europene, a limitat programul nuclear al Teheranului. In schimb, tarile occidentale si ONU au convenit sa ridice in cele din urma sanctiunile si sa deblocheze fondurile iraniene.

Republicanul Jim Risch, membru al Comisiei de Relatii Externe a Senatului, a spus ca are „rezerve” fata de Lew din cauza implicarii sale in acord in calitate de secretar al Trezoreriei in administratia Obama.

Republicanii s-au opus de mult timp Acordului nuclear, argumentand ca acesta nu a facut suficient pentru a se asigura ca Teheranul nu va dezvolta o arma nucleara si a oferit guvernului prea mult sprijin financiar. Donald Trump a retras SUA din acord la inceputul mandatului sau.

Alti republicani din Senat au sustinut ca acordul a permis Iranului sa finanteze grupuri precum Hamas. Cativa au sugerat, de asemenea, ca Lew a indus in eroare Congresul cand a depus marturie despre acord in calitate de secretar al Trezorerie.

Lew a contestat afirmatiile, argumentand ca tot ce a castigat Iranul a fost accesul la „banii lor pe care i-am inghetat”. Iranul a fost de acord cu termenii, dar a fost nemultumit de rezultat, a spus el.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

4 ore ago

Julian Assange castiga dreptul de a face recurs impotriva extradarii

Julian Assange a castigat o victorie importanta in lupta sa juridica impotriva incercarilor SUA de…

4 ore ago

Moartea presedintelui iranian Ebrahim Raisi ar putea declansa cursa curse pentru succesiunea lui Khamenei

Moartea presedintelui iranian Ebrahim Raisi intr-un accident de elicopter bulverseaza planurile celor din linia dura…

4 ore ago

Inca o mazilire la Moscova, Putin l-a dat afara si pe ministrul adjunct al Apararii. Acesta este cel mai apropiat colaborator al fostului ministru, Serghei Soigu

Presedintele rus Vladimir Putin l-a demis pe ministrul adjunct al Apararii, Iuri Sadovenko. Acesta a…

3 ore ago