Jaf oficializat. Rusia cere Ucrainei sa plateasca pentru curentul produs de centrala Zaporojie. Centrala este pe teritoriul Ucrainei, fiind ocupata de trupele ruse

externe

Rusia vrea sa taie Ucraina de centrala sa nucleara Zaporojie, cea mai mare din Europa, ocupata de armata rusa, cu exceptia cazului daca Kievul accepta sa plateasca Moscovei pentru electricitatea produsa, a indicat vicepremierul rus Marat Husnullin, citat joi de AFP, informeaza Agerpres.

Aceasta declaratie se adauga celor facute de alti responsabili rusi in ultimele saptamani lasand sa se inteleaga ca Rusia pregateste o ocupatie de durata sau anexarea zonelor din sudul Ucrainei pe care in prezent le controleaza, regiunea Herson si o parte importanta din regiunea Zaporojie.

„Daca sistemul energetic al Ucrainei este pregatit sa accepte si sa plateasca, atunci (centrala) va putea lucra pentru Ucraina. Daca (Ucraina) nu accepta, atunci (centrala) va functiona pentru Rusia”, a declarat miercuri Husnullin, in cursul unei vizite la centrala nucleara, dupa cum au relatat agentiile de presa ruse.

„Noi avem o mare experienta in centralele nucleare, avem companii in Rusia care au aceasta experienta, nu exista nicio indoiala ca (cea din Zaporojie) va continua sa functioneze”, a spus el.

Agentia nucleara Energoatom a asigurat joi dimineata ca centrala din Zaporojie aprovizioneaza in continuare Ucraina cu electricitate.

In 2021, inainte de ofensiva rusa in Ucraina, lansata in 24 februarie 2022, aceasta centrala reprezenta 20% din productia anuala de electricitate a Ucrainei si 47% din cea produsa de segmentul nuclear ucrainean.

Fortele Moscovei au preluat controlul la inceputul lunii martie asupra acestei centrale situate in orasul Energodar, in sudul Ucrainei, separat de fluviul Nipru de capitala regiunii cu acelasi nume, aflata inca sub control ucrainean.

Confruntarile care au avut loc acolo in primele zile ale conflictului au starnit temeri in legatura cu o posibila catastrofa nucleara in aceasta tara, unde un reactor a explodat in 1986 la Cernobal.

Vicepremierul rus Marat Husnullin a afirmat, intre altele, ca Rusia este aici pentru a ramane, sugerand astfel ca anexarea este o optiune.

„Consider ca viitorul acestei regiuni este sa lucreze in familia noastra prietenoasa rusa. De aceea am venit, sa ajut cat mai mult la integrarea’ ei, a spus acesta.

Responsabili rusi si autoritatile proruse instalate de Moscova au afirmat saptamana trecuta ca, de asemenea, regiunea ucraineana Herson este foarte probabil sa fie anexata de Rusia.

Controlul Rusiei asupra litoralului Marii Azov (Herson, Zaporojie si Donetk), inclusiv portul Mariupol, permite constituirea unui coridor terestru care sa lege teritoriul rus de peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o in 2014.

Lansandu-si ofensiva, Vladimir Putin declarase ca Rusia nu intentioneaza sa ocupe teritorii ucrainene, aminteste AFP.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: