Jale mare in PSD, Romania a avut crestere economica cu Florin Citu. Ministrul Finantelor: „Economia a raspuns perfect la masuri chiar daca suntem intr-o situatie de criza”

politica

Ministrul Finantelor, Florin Citu, a declarat vineri, comentand datele INS care arata o crestere a PIB in primul trimestru al anului, ca „este pentru prima data cand am abordat masurile pe o baza reala a datelor din economia reala”.

„Economia a raspuns perfect la masuri chiar daca suntem intr-o situatie de criza, am reusit sa atenuam. Am reusit sa limitam efectul negativ. Daca avem primul trimestru pozitiv avem sanse foarte mari sa evitam o recesiune tehnica. Au raspuns foarte bine anumite sectoare din economie, retail, industria, dar si consumatorul roman si asta pentru ca nu am inchis restaurantele complet, am lasat livarile”, a declarat Florin Citu la Digi24.

Ministrul Finantelor sustine ca un mix intre politica fiscala si cea monetara a dus la reducerea efectelor crizei generate de pandemia de coronavirus. Citu se asteapta la o revenire pe crestere a economiei in trimestrul al 3-lea.

„Au raspuns foarte bine anumite sectoare din economie, retail, industria, dar si consumatorul roman si asta pentru ca nu am inchis restaurantele complet, am lasat livarile. Am invatat din criza din 2008. Am injectat bani in economie, BNR a redus dobanzile si sper sa continue in acest fel. Acest mix a pus frana acestei caderi si acum sper sa avem acea revenire din trimestrul 3”, a spus ministrul.

Florin Citu avertizeaza totusi ca nu am trecut peste criza si ca, desi pietele financiare dau semne de revenire, sunt importante masurile economice din perioada urmatoare, precum si gasirea unor surse de finantare a deficitului.

„Nu am trecut peste criza. Trimestrul 2 este o provocare. Conteaza ca IMM Invest sa fie un program de succes si sa avem o politica monetara relaxata. Vom relaxa in ordine inversa restrictiile pe care le-am impus si in acelasi timp continuam sa platim somajul tehnic si gasim solutii de finantare. Noi putem sa garantam acele afaceri unde vedem perspectiva alaturi de sistemul financiar bancar, dar pana la urma antreprenorii sunt cei care stiu unde sa investeasca. Pietele financiare arata semne usoare de revenire. Increderea revine. Este o perioada dificila dar este pentru prima data cand am abordat masurile pe o baza reala a datelor din economia reala. Masurile vor fi adaptate la aceste informatii”, sustine ministrul Finantelor.

Intrebat in legatura cu cresterea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie, ministrul este de parere ca „orice derapaj ne poate arunca in criza”.

„Ramanem la aceeasi interpretare. Suntem la 6,7% deficit, provacarea e sa gasim resurse pentru finantarea acestui deficit. Dar trebuie sa luam zi cu zi, saptamana cu saptamana. Suntem totusi intr-o perioada de criza. Am reusit sa eliminam o mare parte dintre scenariile apocaliptice. Am prezentat cateva scenarii cu riscurile aferente premierului. Vom lua cea mai buna decizie pentru ca pe termen lung sa putem plati aceste pensii. Trebuie sa ne gandim si la riscuri, dar decizia va fi una politica. Orice derapaj ne poate arunca in criza”, a completat ministrul Finantelor.

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut in primul trimestru din acest an cu 2,4%, serie bruta, comparativ cu perioada similara a anului trecut, iar fata de trimestrul anterior cresterea este de 0,3%, conform datelor semnal publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).

Ca serie ajustata sezonier, in primele trei luni ale acestui an, PIB a avut un avans de 2,7% comparativ cu perioada similara din 2019.

„Seria ajustata sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculata ca urmare a includerii estimarilor pentru trimestrul I 2020, fiind inregistrate diferente fata de varianta publicata in Comunicatul de presa nr. 91 din 7 aprilie 2020. Estimarile ‘semnal’ precum si cele provizorii ale Produsului Intern Brut trimestrial sunt afectate de dificultatile create de criza pandemica si de instituirea starii de urgenta. Aceste dificultati au fost legate de colectarea datelor de baza care reprezinta intrari pentru conturile nationale si s-au concretizat printr-o crestere a ratei de non-raspuns. Pentru completarea informatiilor au fost utilizate surse alternative pentru a afecta, cat mai putin posibil, calitatea indicatorilor produsi. Conform practicii curente, datele publicate astazi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presa si a politicii de revizuire a conturilor nationale publicate pe site-ul INS, pe masura ce noi surse de date devin disponibile. In conditiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decat de obicei”, precizeaza INS.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: