Jandarm, la procesul 10 August: „Tunul cu apa a fost folosit ca sa stinga flacarile de pe jandarmii atacati cu sticle incendiare”

news

Marti, la Judecatoria Sectorului 1, a avut loc o noua infatisare in dosarul in care sunt inculpati pentru violente impotriva Jandarmeriei mai multi participanti la protestul din 10 august 2018. Unul dintre jandarmi a declarat ca Jandarmeria a folosit tunul cu apa impotriva protestatarilor pentru a stinge „flacarile de pe jandarmii atacati cu sticle incendiare”.

„Un jandarm-martor sustine ca Jandarmeria a folosit tunul cu apa ‘ca sa stinga flacarile de pe jandarmii atacati cu sticle incendiare'”, a relatat Malin Bot, prezent la proces.

Alte declaratii ale jandarmilor, prezentate de Malin Bot:

– Jandarmul sub acoperire sustine ca un suspect a smuls cu mainile goale un cos de gunoi de pe un stalp, ca sa ii dea foc apoi

– Jandarm-martor, aflat in civil in 10 august: „Au mai fost si alti jandarmi in civil, dar nu in zona mea. Colegul care era in apropierea mea se numeste Matarca Rivera”.

– Jandarmul sub acoperire povesteste cum a recunoscutut un suspect dintr-un live al unei televiziuni, in 11 august, in timp ce era acasa.

– Un jandarm care a actionat in civil povesteste la instanta cum a prins el un suspect care se lauda: „Am rupt capul la doi jandarmi”.

– Jandarm-martor: „Nu am vazut in prim-plan pe cel care a aruncat cu sticla incendiara, distanta era mare. Am dat semnalmentele persoanei, dupa silueta, inaltime si vestimentate, distanta fiind una considerabila. Aceste semnalmente le-am dat inainte sa vad planse foto. Dupa ce am vazut plasele foto, am spus ca nu pot sa precizez 100% ca este vorba despre aceeasi persoana. Din cate imi amintesc, aceasta a fost declaratia mea din cursul urmaririi penale”. Si pe astfel de „probe” cu „nu stiu exact”, „nu pot spune”, au fost pusi protestatari sub acuzare.

– Alt jandarm-martor sustine ca Jandarmeria a folosit tunul cu apa „ca sa stinga flacarile de pe jandarmii atacati cu sticle incendiare”.

– Jandarmii mimoze cer toti daune civile pentru ca au fost „agresati” si au avut „stari de temere” in 10 august.

– Jandarm martor: „Aveam o casca cu un numar, in 10 august 2018, dar nu stiu ce numar era”

– Jandarmul martor, intrebat de ce nu a retinut/extras Jandarmeria persoanele care provocau violente:
„Nu am putut retine persoanele violente pentru ca erau prea departe de noi”. Jandarmul martor dupa 10 minute, cand e rugat sa explice in ce dispozitiv era si ce facea acest dispozitiv: „Eram intr-un coordon de jandarmi si impingeam persoanele violente..”. Ii impingeau de la distanta cu puterea mintii?

– Un jandarm, audiat ca martor, sustine ca protestatarii au aruncat cu „caramizi”. Pana acum erau BORDURI.

Momentul in care Jandarmeria intervine cu tunul cu apa:

Mai mult despre: ,

Comentarii: