Jandarmeria continua sa-i hartuiasca pe tinerii care au protestat in timpul Regimului Dragnea: „Astazi primesc o citatie de la Judecatorie”

news

Un tanar brasovean care a participat, in 12 mai 2019, la un protest fata de atacurile la adresa justitiei ale Regimului Dragnea este in continuare hartuit de Jandarmerie. El a contestat atunci amenda primita, insa Jandarmeria insista sa ii ia banii si il poarta inca prin procese.

„Astazi primesc o citatie de la Judecatorie pentru a ma prezenta in toamna in instanta. Jandarmeria a facut un apel de contestare a deciziei cum ca nu am participat la o contramanifestatie in ziua in care ALDE a protestat contra abuzurilor din justitie, in mai anul trecut. Pe deasupra, am considerat ca nu am fost amendat pe drept. Perfect legala initiativa jandarmeriei, dar si legitima?

Inainte de toate, ma incearca o usoara dezamagire fata de ideea de justitie in Romania. Un prieten a fost judecat in aceeasi speta ca si mine, dar mie mi-a fost admisa cererea de anulare a amenzii, insa cu el, procesul nu a durat mult si i-a fost respinsa cererea. Mi s-ar fi parut firesc sa avem parte de acelasi tip de tratament in fata legii. Asa ca merg inainte cu mai multe rezerve decat data trecuta.

In ziua protestului, fiindca nu am cum sa-l numesc altfel, am iesit sa scandez pentru demnitate si justitie, tema manifestatiei, rapite de reprezentantii puterii de atunci. Daca ar fi fost o simpla adunare a membrilor de partid, nu m-as fi ridicat din pat sau as fi mers la o terasa ori pe munte. Putin imi pasa de team buildingurile altor partide. Dar tema manifestatiei era una pentru care iesisem deja, de aproape doi ani si jumatate, in Brasov, Ploiesti, Bucuresti. Pentru asta am fost gazat in 10 august 2018. Iar acum, apelul era public, deci in nici un caz, nu am crezut ca este doar un miting de partid sau ceva nisat.

Eu nu am facut decat sa scandez si sa ajut la caratul unui cosciug comemorand justitia omorata in Parlament. Am oferit datele mele Jandarmeriei, fara sa mi se spuna ca voi fi amendat. Nefiind violent si avand un trecut numai cu proteste pasnice, incepand cu 2011, am considerat ca absenta violentei sau a instigarii la violenta nu ma face pasibil de a fi acuzat ca particip la o contramanifestatie ori de vreo amenda. Cica ne-am dori cu totii o justitie dreapta in tara, dar de fapt, lucrurile par a fi departe de asa ceva.

In final, pentru ce insistenta asta a Jandarmeriei de a ma face sa platesc amenda? Cui foloseste frangerea spiritului civic? Daca experienta personala m-a determinat sa ies in strada pentru o justitie independenta si egala pentru toti, de ce sa fiu sanctionat pentru asta? Inca am sperante intr-o victorie morala in octombrie”, a scris George Alexandru Costan pe Facebook.

In mai 2019, aproximativ 30 de protestatari i-au intampinat la Brasov pe liderii ALDE cu un sicriu si o cruce. Ei au purtat pancarte pe care scria „Tariceanu pentru noi este Dragnea 2” si au scandat lozinci impotriva ALDE si PSD. Liderii ALDE organizasera atunci la Brasov un asa zis „Mars al demnitatii”.

Potrivit purtatorului de cuvant al Jandarmeriei Brasov, Ion Zaharia, in timpul mitingului au fost legitimate 27 de persoane, iar ulterior au fost amendate 18, dupa ce au fost vizionate inregistrarile video.

„Au fost legitimate 27 de persoane si, ulterior, au fost 18 persoane sanctionate pentru concurs de contraventii, ca urmare a faptului ca au ignorat doua avertizari ale Jandarmeriei. Sanctiunile au fost aplicate ulterior, dupa vizualizarea imaginilor video si stabilirea gradului de implicare in contramanifestatie a fiecarui participant”, a spus Ion Zaharia.

In procesele-verbale postate de protestatari pe Facebook se arata ca amenda este aplicata pentru tulburarea ordinii si linistii publice, iar o parte dintre persoanele amendate au anuntat ca vor contesta sanctiunea.

Pentru ca au fost legitimati de jandarmi, protestatarii au scandat si impotriva acestora: „Jandarmeria apara hotia!”.

Mai mult despre: ,

Comentarii: