Jandarmeria si MAI vor sa scape cu ce au facut pe 10 august. „Secretizarea de documente s-a facut special pentru a ingreuna ancheta penala”

news

trimitere in judecata, 10 august, dosar, sindile, cucos, cazan, tortionari, Liviu Dragnea

Procurorul general Augustin Lazar a declarat ieri, intrebat de ce ancheta in cazul jandarmilor se misca mai greu decat ancheta in cazul huliganilor, ca problema e ca MAI si Jandarmeria au secretizat documentele.

Printre acestea se numara ordinul de interventie a jandarmilor, cantitatea de gaze folosite in Piata Victoriei sau raportul intocmit de ministrul Carmen Dan. Fiind clasificate, ele nu doar ca nu pot fi prezentate publicului, dar nu le pot consulta nici avocatii victimelor sau parlamentarii care nu au certificat ORNISS.

Senatorul PNL Daniel Fenechiu, vicepresedinte al comisiei Juridice, sustine ca aceasta secretizare s-a facut intentionat pentru a ingreuna ancheta.

„Este foarte grav faptul ca s-a ajuns la secretizare in contextul in care imediat dupa miting (chiar in timpul mitingului!) au aparut indicii in legatura cu savarsirea unor infractiuni legate de conduita fortelor de ordine, de modul cum a fost gestionata supravegherea si siguranta cetatenilor, de anumite atributii ale diverselor organe implicate. Practic, secretizarea anumitor documente s-a facut special pentru a incetini, timora, bloca, ingreuna ancheta penala care era evident ca va incepe”, a declarat avocatul Daniel Fenechiu, pentru Ziare.com.

Senatorul liberal mai spune ca, potrivit cadrului legal, „procedura de urmarire penala se face cu celeritate, adica un anumit tip de urgenta”.

„In momentul in care apar niste probleme, persoana vatamata poate, fie direct, fie prin avocat, sa formuleze o plangere pentru tergiversare. Insa, practica noastra judecatoreasca merge pe ideea ca tergiversare inseamna ca un an de zile nu s-a intamplat nimic. Nu scrie nicaieri in lege, dar asa se face. Totusi, nimeni nu impiedica partile vatamate sa formuleze plangeri catre procurorii ierarhic superiori, catre procurorul general, sa faca petitie catre ministrul Justitiei.

Dar toate acestea sunt demersuri care nu garanteaza rezolvarea problemei, sunt forme de manifestare a nemultumirii, de aratare a faptului ca exista un abuz, dar nu confera o certitudine ca se rezolva problema. Probabil ca se va ajunge si in contencios administrativ, dar asta dureaza, fara indoiala.

Ii felicit pe toti cei care sunt preocupati de ce s-a intamplat pe 10 august pentru ca, in acest caz, nu conteaza cum te pozitionezi politic, conteaza maniera in care te raportezi la niste drepturi si libertati fundamentale, cum te raportezi la faptul ca te duci la o manifestatie si cineva da cu gaz si apa in tine, fara sa ii pese ca poti fi bolnav, batran, cu copilul in brate si poti fi vatamat grav. Este un aspect care trebuie sa genereze nu doar solidaritate, ci si demersuri consecvente, astfel incat sa aflam ce s-a intamplat acolo. Poate ca nu e de vina X, asa cum credem noi acum, poate ca e de vina Y. Astfel de lucruri trebuie sa aflam, sa stim, pentru ca altminteri ele se vor repeta”, a mai declarat Daniel Fenechiu pentru sursa citata.

El considera ca daca oamenii ar iesi in numar mare in strada sa ceara desecretizarea si, deci, deblocarea anchetei, documentele ar putea sa fie declasificate mai rapid.

„Cred ca doar spiritul civic poate sa dea un impuls, pentru ca eu constat ca pozitia Guvernului si a majoritatii PSD-ALDE este ‘desecretizam si folosim tot ceea ce loveste statul de drept si anumiti oameni, dar, cand e vorba sa ne protejam privilegiile si mizeriile pe care le-am facut, secretizam totul si nu desecretizam nimic’. Probabil ca 50.000 de oameni in Piata Victoriei pot fi un stimul serios pentru desecretizare. Altminteri, cei de la majoritatea PSD-ALDE traiesc cu impresia ca pot sa faca orice. (…)

La noi, toata politica este, practic, aritmetica. Ai majoritate, faci ce vrei, c-asa e in Romania. Nu respectam reguli, nu avem decenta. Dl Dragnea nu a vrut sa convoace sesiunea extraordinara, PSD n-a vrut sa o audiem pe doamna Dan asa ca au plecat din comisia de la Senat. Insa, in justitie avem niste reguli bine stabilite. In justitie nu exista criteriu politic, nu exista majoritate, nu exista minoritate, exista lege si drepturi”, a subliniat Daniel Fenechiu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: