Japonia confirma vizita premierului Kishida la Kiev pentru a „respinge cu hotarare agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei”

externe

Ministerul de Externe al Japoniei a confirmat ca premierul Fumio Kishida se va intalni marti la Kiev cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit CNN.

Liderul japonez a parasit India, unde s-a intalnit cu premierul Narendra Modi, si se afla in drum spre Ucraina, a informat, marti, NHK. Japonia a promis luna trecuta ajutor umanitar de 5,5 miliarde de dolari Ucrainei si, de asemenea, s-a alaturat aliatilor occidentali pentru a impune sanctiuni stricte Rusiei in urma invaziei.

Intr-o declaratie, ministerul a declarat ca Kishida va exprima „solidaritatea si sprijinul neclintit al Japoniei pentru Ucraina” si „respectul sau pentru curajul si perseverenta poporului ucrainean care se ridica pentru a-si apara patria”.

„Premierul Kishida va respinge cu hotarare agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei si schimbarea unilaterala a status quo-ului prin forta si va reconfirma hotararea sa de a mentine ordinea internationala bazata pe statul de drept”, se arata in comunicatul ministerului.

Calatoria surpriza a lui Kishida vine in timp ce liderul chinez Xi Jinping se afla intr-o vizita la Moscova.

Vizita sa va fi prima data cand un premier japonez viziteaza o tara sau o regiune cu lupte in curs de la Al Doilea Razboi Mondial, potrivit postului public NHK. De asemenea, va fi prima vizita in Ucraina a unui membru asiatic al gruparii G7 si prima a unui aliat al Statelor Unite in regiune.

Vizitele duble ale lui Kishida si Xi Jinping subliniaza diviziunile profunde din Asia de nord-est fata de razboiul din Ucraina, Japonia promitand un ajutor substantial pentru Kiev, in timp ce China ramane o voce care sprijina un Putin din ce in ce mai izolat.

Kishida va merge, miercuri, in Polonia, a adaugat ministerul in declaratia sa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: