Japonia intra in ofensiva. Amplaseaza 1.000 de rachete cu raza lunga care pot atinge tinte din China si Coreea de Nord

externe

Japonia vrea sa desfasoare 1.000 de rachete cu raza lunga de actiune, cu scopul de a-si consolida capacitatea de contracarare a Chinei, dezvaluie cotidianul Yomiuri in editia de duminica, relateaza Reuters.

Potrivit unor surse guvernamentale citate de cotidian, este vorba despre modificarea razei de actiune a unor rachete de la 100 la 1.000 de kilometri.

Acest tip de racheta, care poate fi lansat de pe nave sau aeronave, urmeaza sa fie stationat in zona Insulelor Ryukyu/Nansei (sud), de unde pot atinge tinte in Coreea de Nord si China, potrivit Yomiuri.

Ministerul japonez de Externe, contactat de Reuters cu privire la aceste dezvaluiri, nu a raspuns imediat.

Japonia, cu o Constitutie pacifista, care prevede ca armata japoneza este o forta de aparare, si-a crescut cheltuielile militare in ultimii ani. Insa nu a desfasurat rachete cu raza lunga de actiune care sa loveasca tinte pe teritoriul altor tari.

O vizita in Taiwan – o insula revendicata de China – a presedintei Camerei Reprezentantilor americane, Nancy Pelosi, a intensificat tensiunile in regiune.

Beijingul a lansat rachete din jurul Taiwanului, in timpul unor exercitii militare, catre zona economica exclusiva a Japoniei.

Premierul nipon Fumio Kishida a promis sa sporeasca intr-un mod semnificativ cheltuielile in materie de aparare, care reprezinta in prezent circa 1% din PIB.

Presa japoneza a mai relatat ca Ministerul Apararii nipon ar urma sa solicite un buget de 5.500 de miliarde de yeni (43,6 miliarde de euro) pentru urmatorul an fiscal, ceea ce reprezinta o crestere usoara fata de cele 5.180 miliarde de yeni pentru anul fiscal in curs.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: