Japonia spune ca roiurile de turisti pangaresc muntele sacru Fuji

life

Intr-o sambata cenusie si ploioasa, un flux constant de autobuze soseste la o statie de la poalele Muntelui Fuji din Japonia, debarcand zeci de turisti straini imbracati lejer in fata magazinelor de suveniruri si a restaurantelor, transmite Reuters.

Scena evoca o imagine de parc tematic, nu veneratia pe care cei mai multi japonezi s-ar astepta sa o vada la picioarele muntelui inalt de 3.776 de metri, sacru pentru japonezi si o sursa de mandrie datorita formei sa perfect simetrice.

„Hei, aici nu se fumeaza!” a strigat un vanzator dintr-un magazin de suvenire, adresandu-se unui barbat imbracat in pantaloni scurti si tinand o cutie de bere in mana, aflat in fata portii rosii „torii” care simbolizeaza intrarea in altarul sintoist din fata.

Muntele Fuji, care se intinde in prefecturile Yamanashi si Shizuoka din estul Japoniei, a fost intotdeauna popular printre turistii locali si de peste mari.

Dar o crestere recenta a numarului de turisti care sosesc in Japonia a dus la niveluri extreme de poluare si alte tensiuni, spun autoritatile, adaugand ca ar putea fi fortate sa ia masuri drastice, cum ar fi restrictionarea numarului de vizitatori, facand muntele accesibil doar pentru un sistem de tramvaie care nu este construit inca.

„Fuji se confrunta cu o criza reala. Este incontrolabil si ne temem ca Muntele Fuji va deveni in curand atat de neatractiv, incat nimeni nu ar dori sa-l urce”, a declarat Masatake Izumi, un oficial al prefecturii Yamanashi.

Muntele Fuji a fost inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO cu 10 ani in urma, sporindu-si si mai mult popularitatea. Dar distinctia a venit cu niste conditii, potrivit carora Japonia trebuie sa reduca supraaglomerarea, daunele aduse mediului de catre vizitatori si sa realizeze peisajul artificial, cum ar fi parcarile mari.

Cu toate acestea, este din ce in ce mai aglomerat. „Subaru”, a cincea si cea mai mare statie de baza, a avut aproximativ 4 milioane de vizitatori in aceasta vara, o crestere cu 50% fata de 2013.

In ciuda ritmului frenetic in care se face curatenie, de catre angajati si voluntari, retelele de socializare sunt pline de postari despre baile murdare si mormane de gunoi de-a lungul potecii de alpinism.

Izumi isi face griji ca ar putea primi oricand vizita Consiliului International pentru Monumente si Situri (ICOMOS), care consiliaza Comitetul Patrimoniului Mondial, pentru a cere o actualizare.

„Escaladarea glont”, in care alpinistii incearca sa urce pe cel mai inalt varf al Japoniei pentru a vedea rasaritul soarelui si sa coboare in aceeasi zi, este, de asemenea, o durere de cap tot mai mare, spun autoritatile.

In 2023 salvamontistii au primit 61 de apeluri, in crestere cu 50% fata de anul trecut, turistii non-japonezi reprezentand un sfert, potrivit politiei din prefectura Shizuoka. Un oficial a spus ca cei mai multi erau prost echipati, sufereau de hipotermie sau rau de inaltime.

„Orice japonez ar dori sa urce pe Muntele Fuji cel putin o data in viata”, a spus un turist japonez in varsta de 62 de ani. „Dar este atat de aglomerat. Limitarea intrarilor ar putea fi ceva cu care trebuie sa ne obisnuim.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: