Japonia testeaza o noua tehnologie spatiala pentru a devia un asteroid aflat pe curs de coliziune cu Pamantul

externe

Satelit Japonia

Agentia japoneza Jaxaspace planuieste teste de reconversie a navei sale spatiale Hayabusa2 pentru a dovedi ca poate intercepta si devia un asteroid care se deplaseaza rapid spre Pamant, relateaza The independent.

Lansata in 2014, nava spatiala Hayabusa2 s-a indreptat spre asteroidul 1999 JU3, numit si Ryugu, care se afla la peste 300 de milioane de km de Pamant in 2018.

Supraveghind roca spatiala timp de aproximativ 18 luni, nava spatiala a prelevat esantioane de material de pe suprafata asteroidului care au fost apoi trimise intr-o capsula pe Pamant in 2020.

Oamenii de stiinta continua sa studieze esantioanele livrate de nava spatiala pentru a obtine informatii despre compozitia sa.

Hayabusa2 se afla in prezent  in drum spre asteroidul 2001 CC21, care are un diametru de aproximativ 500 de metri, si se afla la peste 12 milioane de km de Pamant.

Apoi, in 2031, Hayabusa2 urmeaza sa zboare in apropierea micului asteroid 1998 KY26, de marimea unui autobuz scolar, care se roteste rapid si a carui orbita se intersecteaza cu cea a Pamantului, potrivit Jaxa.

Jaxa spera sa studieze acest asteroid, deoarece roci spatiale de asemenea dimensiuni se ciocnesc cu Pamantul la fiecare 100 pana la 1.000 de ani si pot provoca daune semnificative.

In ambele misiuni de survolare, Jaxa spera ca testele vor avea succes. „Acest tip de tehnologie este echivalent cu cel necesar pentru a ciocni o nava spatiala de un asteroid pentru a-i ajusta orbita, ceea ce face ca misiunea de survol sa fie una care poate contribui la apararea planetara”, a precizat agentia spatiala japoneza intr-un comunicat.

NASA a demonstrat deja ca ciocnirea unui asteroid cu o nava spatiala poate modifica traiectoria rocii spatiale.

Racheta Dart, sau Double Asteroid Redirection Test, lansata in noiembrie 2021, a petrecut luni de zile calatorind pentru a tinti asteroidul Dimorphos si s-a izbit de acesta cu 14.400 de mile pe ora in septembrie anul trecut.

Testul NASA a dezvaluit potentialul metodei impactului cinetic de a devia asteroizii care ameninta Pamantul.

Astronomii exploreaza, de asemenea, modalitati de a detona dispozitive nucleare pe asteroizi pentru a-i indeparta de pe traiectoria de coliziune cu Pamantul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: